Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λευκή νύχτα, μαύρες μέρες

Εικόνα του άρθρου Λευκή νύχτα, μαύρες μέρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2016, 12:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 29 Οκτωβρίου, τα Γιάννενα θα ζήσουν τη «λευκή νύχτα» τους. Το Σάββατο εκείνο, από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα, η εμπορική αγορά θα είναι ανοιχτή για να εξυπηρετήσει τους Γιαννιώτες αλλά κυρίως τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Την ιδέα την είχε η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, και όχι ο Εμπορικός Σύλλογος, ένας θεσμός που έτσι κι αλλιώς έχει ατονήσει εδώ και παρά πολλά χρόνια. Ωστόσο, η χτεσινή του γενική συνέλευση είχε τις εντάσεις της με τις εμπορικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους. Διαμαρτυρίες που στηρίζονται στους φόβους για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα οποία πλήττονται ήδη με την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι «λευκές νύχτες» έχουν γίνει πια συνήθεια στην Ελλάδα. Κάθε μεγάλη ή μικρή πόλη διοργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις -μερικές πόλεις έχουν υιοθετήσει και τις «κόκκινες νύχτες». Γενικά, η αγορά προσπαθεί να προσδώσει στον εαυτό της ένα γιορτινό κλίμα, ακόμα και με το ζόρι, για να κάνει μια ένεση ρευστότητας στο ταμείο της. Όπως και να' χει, αυτές οι... εκρήξεις χαράς έρχονται να επιτείνουν στην ουσία το καταθλιπτικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά, η οποία περνάει πολλές μα πολλές μαύρες μέρες. Και πολλοί έμποροι, ιδίως αυτοαπασχολούμενοι, το ξέρουν πολύ καλά αυτό, ενώ τα λουκέτα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, από την πλευρά της, θέλει «μια πόλη γιορτινή». Για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης και των γύρω περιοχών σχεδόν 100%. Αυτό που θέλουν δηλαδή οι ξενοδόχοι, είναι να γίνει ευχάριστη η διαμονή των τουριστών. Κατά τη διάρκεια της «λευκής νύχτας», η Ένωση Ξενοδόχων, μαζί με άλλους φορείς, θα διοργανώσει μια σειρά από μουσικές, χορευτικές, εικαστικές κ.λπ. εκδηλώσεις για να τονώσουν και το κλίμα στην αγορά. 

Ενδιαφέρον έχει ότι στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις, έθεσε τη δική της «κόκκινη γραμμή»: Την υποχρεωτική τροποποίηση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δεδομένων των εργαζομένων όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν. Μάλιστα, όπως έχει υποστηρίξει, θα καταθέσει στις ελεγκτικές αρχές αίτημα να πραγματοποιήσουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους.


Οι ΑΝΕΛ θέλουν «λευκή νύχτα»

Υπέρ της «λευκής νύχτας» υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τάσσονται οι ΑΝΕΛ Ιωαννίνων. «Δηλώνουμε κατ΄ αρχήν θετικοί, ως προς την πραγματοποίηση της «Λευκής νύχτας» στην πόλη μας, για τις 29 Οκτωβρίου, πιστεύοντας, πως έτσι δίνεται η δυνατότητα τουριστικής προβολής της πόλης μας, με την ανάδειξη του πολιτισμού και της κουλτούρας, μέσα από στοχευμένα δρώμενα κατά τη διάρκειά της. Παράλληλα μέσα από την πιθανή πραγματοποίηση της διοργάνωσης αυτής, θα τονωθεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε» τονίζουν στην ανακοίνωση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back