Έφτασε το σημείο ρήξης μεταξύ της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex και της Ελλάδας, αναρωτιέται η Le Monde και αποκαλύπτει ότι σε λιγότερο από 10 ημέρες μετά το ναυάγιο στην Πύλο όπου έχασαν τη ζωή τους αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ο οργανισμός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει τις δραστηριότητές του στη χώρα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex στη Βαρσοβία, στις 20-21 Ιουνίου, ο Τζόνας Γκρίμχεντεν, επικεφαλής του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - οι ομάδες του οποίου είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της εφαρμογής από τον Frontex των υποχρεώσεών του όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο - τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.
Η αναστολή θα μπορούσε να βασιστεί στο άρθρο 46 των κανονισμών του οργανισμού, το οποίο εφαρμόζεται σε «παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στο πλαίσιο της διεθνούς προστασίας».
Με βάση αυτή τη σύσταση, η οποία υποστηρίζεται από έκθεση που υποβλήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex «κάλεσε την Ελλάδα να λογοδοτήσει», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον οργανισμό, την οποία και επικαλείται η Le Monde.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κάνει αυτού του είδους τη σύσταση, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός λαμβάνει πραγματικά υπόψη τη γνώμη του», δήλωσε διπλωματική πηγή στη Le Monde. «Είναι πρωτοφανές. Δεδομένων των όσων συνέβησαν [στις 13 Ιουνίου], ο οργανισμός αισθάνεται υποχρεωμένος να αντιδράσει».
Η βύθιση της μηχανότρατας, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στάση της ελληνικής ακτοφυλακής, προκάλεσε εσωτερική έκθεση σοβαρού συμβάντος στον Frontex. Η γνωμοδότηση του Γκρίμχεντεν, ωστόσο, σημειώνει η Le Monde, βασίζεται σε μια σειρά καταδικαστικών εκτιμήσεων για την Αθήνα, που αφορούν γεγονότα πριν από την τραγωδία της 13ης Ιουνίου και που πιθανόν να συνιστούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο.