ΚΟΣΜΟΣ

Λαμπεντούζα: Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν και η αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας

Εικόνα του άρθρου Λαμπεντούζα: Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν και η αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 01:57
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Κυριακή το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα μαζί με τον πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, εν μέσω εκκλήσεων της δεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει με την εισροή μεταναστών.

Η Μελόνι προσκάλεσε την φον ντερ Λάιεν να επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα μετά την άφιξη περίπου 8.500 ανθρώπων στο νησί με βάρκα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Η πρωθυπουργός ήθελε η επικεφαλής της ΕΕ να γνωρίζει τη «σοβαρότητα της κατάστασης» που αντιμετωπίζει η Ιταλία, καθώς μόνο σε μία ημέρα έφτασαν 5.000 μετανάστες.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί αύριο στη Λαμπεντούζα μετά από πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ στο διαδίκτυο το Σάββατο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι αποκάλεσε τις αφίξεις «πράξη πολέμου» και την Παρασκευή ο Μελόνι κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.

Η Λαμπεντούζα είναι το νοτιότερο νησί της Ιταλίας. Βρίσκεται μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της τυνησιακής πόλης Σφαξ, γεγονός που την καθιστά τακτικό σημείο εισόδου για τους μετανάστες που περνούν από τη Βόρεια Αφρική.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ συνήψε συμφωνία με την Τυνησία για τον περιορισμό της ροής παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη.


Mια αμφιλεγόμενη συμφωνία

Ο Γκέραλντ Κνάους, πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα μετανάστευσης και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης European Stability Initiative, δήλωσε στην DW την Παρασκευή ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από την ΕΕ και την Ιταλία με την Τυνησία «στην πραγματικότητα έκανε τα πράγματα χειρότερα».

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν φύγει από την Τυνησία μετά τη συμφωνία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία έχουν στην πραγματικότητα ενταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι Αφρικανοί της υποσαχάριας ζώνης έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να διαφύγουν με διακινητές προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Knaus.

«Επομένως, η τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ δεν λειτουργεί και θα ήταν πολύ καλό να γίνει επιτέλους μια ρεαλιστική και σοβαρή συζήτηση για το τι θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Το Σάββατο, ένα νεογέννητο μωρό βρέθηκε νεκρό σε σκάφος που μετέφερε ανθρώπους στη Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στο μικρό νησί βρίσκονταν περίπου 3.800 άνθρωποι από την Παρασκευή, ενώ περίπου 2.500 αναμένεται να μεταφερθούν αλλού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν με βάρκα μετά τον διάπλου της Μεσογείου έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, σε 106.000 μέχρι στιγμής το 2023, έναντι 53.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. 

Το κύμα -το οποίο έρχεται παρά την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τυνησία τον Ιούλιο για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη- ασκεί πίεση στην Μελόνι, η οποία έφτασε στην εξουσία πέρυσι με υποσχέσεις για περιορισμό της μετανάστευσης.

Με πληροφορίες από DW, Politico. Φωτογραφία: Croce Rossa Italiana

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back