Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

To By the lake μιλάει για τα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου To By the lake μιλάει για τα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2022, 23:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ομάδα του Τύπου Ιωαννίνων πέρασε τα 2 χρόνια της καραντίνας με έναν επιπλέον των συνηθισμένων τρόπο: φτιάχνοντας ένα ντοκιμαντέρ για τα Ιωάννινα και τη μουσική τους σκηνή, όπως αυτή υπήρξε και έδρασε μεταξύ του 1975 και του 1995.

Στην πρώτη μας κινηματογραφική προσπάθεια, υλοποιήσαμε μια ιδέα που υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό και την «αναζωπύρωναν» οι συζητήσεις με ανθρώπους που συμμετείχαν (και συμμετέχουν) στο πολιτιστικό σύμπαν των Ιωαννίνων.

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του ’20 και λίγο καιρό πριν, στο ’22 πια, το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο τίτλος είναι By the lake. Προέκυψε κάπου ανάμεσα στο… προφανές, σε μια πόλη που υπάρχει, μαζί με τους ανθρώπους και τα πάντα της, γύρω από μια λίμνη και σε ένα στίχο από το «1-2-5» των Haunted.

Πρωταγωνιστές, είναι μουσικοί της πόλης που λένε τις ιστορίες τους. Αυτές ξεκινάνε από το τις αρχές των ‘70s και φτάνουν μέχρι λίγο πριν την «αναχώρηση» του προηγούμενου αιώνα. Σε αυτά τα 20 και πλέον χρόνια, τα Ιωάννινα παρουσίασαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά πλούσια σε παραγωγή πρωτότυπου μουσικού υλικού κίνηση, η οποία πέρασε τα σύνορα της πόλης, σπάζοντας την ιδιότυπη απομόνωση των Ιωαννίνων.

Οι ιστορίες τους λένε και την ιστορία της πόλης και της κοινωνίας της: Οι πρωινές συναυλίες, τα όργανα και τα στούντιο που δεν υπήρχαν, η κοινωνική δυσπιστία και τα βλέμματα «τι θέλουν αυτοί τώρα», αλλά και τα κατορθώματα: τα πρώτα μεγάλα live, οι πρώτες συλλογές σε κασέτα, οι πρώτοι δίσκοι που έβγαλαν γιαννιώτικα συγκροτήματα…

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στα Ιωάννινα, σε διάφορες τοποθεσίες, καθώς επίσης και σε Αθήνα, Αίγινα, Θεσσαλονίκη.

Αυτή την περίοδο, το By the lake κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα σε διεθνή φεστιβάλ. Ήδη, έχει δύο συμμετοχές και στη μια από αυτές, η χάρη του έφτασε μέχρι την Ινδία, όπου και πήρε το πρώτο του βραβείο: Καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Blackboard International Film Festival. Ως αρχάριοι και αρχάριες δεν μπορούμε να σταθμίσουμε τη σημασία του βραβείου, αλλά όπως και να το κάνεις, είναι ένα βραβείο!

Το προσεχές καλοκαίρι (άντε, Σεπτέμβριο το πολύ), το By the lake θα κάνει και δημόσια πρεμιέρα. Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις εγγενείς… άγνοιές μας και να το πάμε όσο πιο μακριά και για όσο περισσότερο κοινό γίνεται, ξεκινώντας φυσικά από τα Ιωάννινα.

Εδώ που γεννήθηκε, δηλαδή.


Info:

By the lake, στην πόλη όπου βρέχει μια φορά το χρόνο

Ντοκιμαντέρ, Ιωάννινα, 2022, 75’

Σκηνοθεσία-μοντάζ: Γιώργος Τσαντίκος

Αρχισυνταξία: Βαρβάρα Αγγέλη

Κάμερα: Αστερινός Μάνθος

Τελική μίξη ήχου: Noisyland Studios, Πάνος Παπακώστας

Παραγωγή: ΣΧΗΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back