Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λαϊκή αγορά… χωρίς αμίαντο

Εικόνα του άρθρου Λαϊκή αγορά… χωρίς αμίαντο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2023, 19:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι εργασίες αναβάθμισης της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας -συλλογή και απομάκρυνση φύλλων αμιάντου, αποκατάσταση των επιστεγάσεων με φύλλα τύπου sandwich και κατασκευή νέων υπόστεγων για τη δημιουργία θέσεων πωλητών της υπαίθριας αγοράς.

Στο πρώτο στάδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, προβλέπεται η απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών –κατασκευές από αμίαντο- η οποία θα γίνει από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο, όπως προβλέπεται εξάλλου από τη νομοθεσία. Kατά τη διάρκεια εργασιών αυτών, που θα διαρκέσουν λίγες ημέρες, η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί…

Η ύπαρξη αμιάντου σε κτίρια παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα. Όλες οι μορφές αμιάντου έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2005. Ωστόσο σε παλιότερα κτίρια και υποδομές εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο αμίαντος αποτελεί απειλή για την υγεία, όταν τα υλικά που τον περιέχουν, διαταράσσονται (π.χ. κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων) και οι ίνες απελευθερώνονται και εισπνέονται.

Εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την απομάκρυνση του αμιάντου από κτίρια, όπως εν προκειμένω από τη λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας. Γι’ και απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο. Το σχετικό σχέδιο διαχείρισης έχει εγκριθεί μάλιστα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με αυτό, η συνολική επιφάνεια των προς αποξήλωση δομικών στοιχείων αμιαντοτσιμέντου είναι κατ’ εκτίμηση 570 – 700 τ.μ. και το βάρος των αποβλήτων που αναμένεται να προκύψουν είναι περίπου 9.800 κιλά. Ο τύπος του αμιαντούχου υλικού δε που πρόκειται να απομακρυνθεί, ανήκει στην κατηγορία των μη εύθρυπτων υλικών. Τα υλικά αυτά εμφανίζουν χαμηλή δυνατότητα αποδέσμευσης ινών αμιάντου στον αέρα, όπως εξηγείται.

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν, είναι αυστηρά: αποκλεισμός του χώρου εργασίας, δημιουργία προσωρινού χώρου αποδυτηρίων δύο ξεχωριστών θαλάμων, απομάκρυνση των φύλλων αμιαντοτσιμέντου με συγκεκριμένη μέθοδο, τοποθέτηση των υλικών σε σάκους κατάλληλων προδιαγραφών. Κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του χώρου από τυχούσα σκόνη που θα μπορούσε να περιέχει κάποιες ίνες αμιάντου, όπως αναφέρεται.

Ωστόσο, η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί κανονικά «με τις απαραίτητες εσωτερικές ρυθμίσεις που θα γίνουν» σύμφωνα με τον Δήμο. «Είχαμε την επιλογή να κλείσουμε τη λαϊκή  αγορά για κάποιο διάστημα, ωστόσο δεν το κάνουμε, σεβόμενοι τους παραγωγούς που ζουν από αυτή τη δουλειά και φυσικά τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό το λόγο ζητώ την κατανόηση όλων για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back