Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου: Γιατί δεν «ζωντανεύει»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2017, 21:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου, κλειστή επί της ουσίας εδώ και χρόνια, είναι ένα ιδιαίτερο σημείο της πόλης. Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ οι πεζοδρομήσεις που έχουν από την κάτω μεριά (Ζάππα, Σκίπη, Κατσάρη κ.λπ.) της προσδίδουν μια προστιθέμενη αξία –θεωρητικά τουλάχιστον.

Το τριήμερο της 1ης πανηπειρωτικής οικογιορτής που φιλοξενείται αυτό το τριήμερο (13 έως 15 Οκτωβρίου) στη λαϊκή αυτή αγορά ήρθε να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για το «ζωντάνεμά» της όπως και τις δυνατότητες που έχει να αποτελέσει έναν τόπο παραγωγής και δημιουργίας με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του χώρου αυτού αποτελεί εξάλλου αίτημα των καταστηματαρχών της περιοχής της οδού Ανεξαρτησίας που βιώνουν την ερήμωση.

Γιατί λοιπόν ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει κάνει καμία κίνηση για τη λειτουργία μιας σύγχρονης αγοράς; Οι όποιες καλές προθέσεις υπήρχαν, σκόνταψαν σε ένα νομικό ζήτημα, και συγκεκριμένα στην παράλειψη δήλωσης της ιδιοκτησίας αυτής στο κτηματολόγιο κατά την αρχική κτηματογράφηση. Ο Δήμος έχει καταθέσει αναγνωριστική αγωγή κυριότητας για να γίνει η διόρθωση εγγραφής στο κτηματολόγιο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Θανάση Μανταλόβα. Το δικαστήριο θα γίνει εντός του 2018.

Η δικαστική αυτή εμπλοκή ωστόσο, δεν εμποδίζει τον Δήμο να κάνει τις απαραίτητες προεργασίες για την αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση της δημοτικής λαϊκής αγοράς…

Για την ιστορία, η λαϊκή αγορά Αγίου Νικολάου ήταν η πρώτη οργανωμένη δημοτική αγορά που λειτούργησε στην πόλη, τη δεκαετία του ’30. Μάλιστα, μεταπολεμικά, το υπουργείο Δημοσίων Έργων εκπόνησε και αρχιτεκτονική μελέτη, όπως προκύπτει από αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου της εποχής. Λόγω όμως των πολλών απαλλοτριώσεων που χρειάζονταν, η αγορά έγινε μικρότερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back