Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το λάθος και η δυναμική του»

Εικόνα του άρθρου «Το λάθος και η δυναμική του»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2020, 17:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη επιμελήθηκε το συλλογικό τόμο με τίτλο «Το λάθος και η δυναμική του στη γλώσσα και στην επικοινωνία».

Πρόκειται για μια έκδοση-αποτέλεσμα μιας πολυετούς διαδρομής διαπραγμάτευσης με την έννοια του λάθους στη γλώσσα και στην επικοινωνία, έτσι όπως αυτή ξεδιπλώνεται στην εκπαίδευση, την κοινωνία, την πολιτική και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Ο φόβος για την πρόληψη ή την αποφυγή του λάθους ενδεχομένως οδηγεί σε αναστολή της επικοινωνιακής πρωτοβουλίας από την πλευρά του ομιλητή που αναγκάζεται να σιωπήσει, ώστε να αποφύγει τη δημόσια αποκάλυψη της υποτιθέμενης υστέρησής του» αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.

 Η συλλογική εργασία συνδέεται ως προς ένα μέρος της, με τις εισηγήσεις και ανακοινώσεις οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το 2018. Εμπλουτίζεται και με νεότερα κείμενα και θέματα, τα οποία επιδιώκεται να συγκροτήσουν μία εναλλακτική στάση απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις για το γλωσσικό και ορθογραφικό λάθος, όσο και εάν αυτές παραμένουν και σήμερα κραταιές ή δύσκολα ανατρέπονται.

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back