ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Κονιόρδου: Νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Εικόνα του άρθρου Λ.  Κονιόρδου: Νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2017, 16:52
ΕΛΛΑΔΑ

Την κατάθεση ενός πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών προανήγγειλε από τη Βουλή η Λυδία Κονιόρδου.

Η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΣΥ, Χαράς Κεφαλίδου, τόνισε ότι η ΑΕΠΙ θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνον εφόσον αλλάξει και σεβαστεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος, με τις οποίες εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομιμότητα.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο είπε ότι εισάγονται αυστηροί κανόνες διακυβέρνησης των Νομικών Προσώπων Διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με την συμμετοχή των ίδιων των δικαιούχων στα όργανα διοίκησης και εποπτείας, προκειμένου οι ίδιοι, πρώτοι να ελέγχουν και να καθορίζουν τους όρους. Γι’ αυτό -ανάφερε η υπουργός- προβλέπεται η ύπαρξη Γενικής Συνέλευσης και Εποπτικού Συμβουλίου, με αυξημένες αρμοδιότητες σε κάθε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και στην ΑΕΠΙ.

Επιπλέον τίθενται υποχρεωτικοί κανόνες διαφάνειας στην λειτουργία, στις αποφάσεις, προβλέπεται δομημένη διαπραγμάτευση των αμοιβολογίων με τους χρήστες και τις Ενώσεις τους, ανάρτησή τους και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ τους, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. 

Ακόμη, επιβάλλεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος, αδειοδότηση με κριτήρια, επιβολή κυρώσεων, αλλά και μέτρα ώστε να μην κλείσει μια εταιρεία που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back