Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κυρίως πτυχιούχες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Κυρίως πτυχιούχες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2019, 11:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έναν από τους πιο αξιοπρόσεκτους δείκτες σχέσης φοιτητικού πληθυσμού προς πτυχιούχους κάθε χρονιάς έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 πτυχιοδοτήθηκε περίπου το 10% των φοιτητών και φοιτητριών του, ενώ την ίδια στιγμή, σε άλλα, πολύ μεγαλύτερα βέβαια, ιδρύματα της χώρας, η σχέση είναι μεταξύ 6% (ΕΚΠΑ) και 8% (ΑΠΘ).

Πέρα από την, κυρίως ποσοτική διάσταση του στατιστικού (από την οποία πάντως τα υπουργεία Παιδείας επιμένουν να εξαρτούν την έννοια της αριστείας και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης, για προφανείς εξωακαδημαϊκούς λόγους), υπάρχουν πλήθος κοινωνικών λόγων που επηρεάζουν το χρόνο ολοκλήρωσης σπουδών.

Εκτός από τη δυσκολία της σχολής, υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια και η αδυναμία οικονομικής υποστήριξης των σπουδών εκτός μόνιμης κατοικίας της οικογένειας. Τα δύο τελευταία χρόνια ειδικότερα, στα Γιάννενα είναι έντονο το πρόβλημα στέγασης, σε συνδυασμό με την αύξηση τιμών των ενοικίων.

Η σχέση μεταπτυχιακών-πτυχιούχων είναι περίπου στο 22% στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τα στοιχεία του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Σημειωτέον, τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν την περίοδο προ συγχώνευσης με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 3.000 περισσότερες φοιτήτριες από φοιτητές. Η σχέση αυτή αλλάζει εντελώς στα πτυχία, όπου οι πτυχιούχες είναι διπλάσιες από τους πτυχιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back