Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κυριακή 21 Ιουλίου: Η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως

Εικόνα του άρθρου Κυριακή 21 Ιουλίου: Η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/07/2024, 21:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρακολουθεί τέτοια παγκόσμια καιρικά φαινόμενα από το 1940.

Η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα την Κυριακή έφτασε τους 17,09 βαθμούς Κελσίου -ελαφρώς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, 17,08° C- καθώς τα κύματα καύσωνα έκαψαν μεγάλες εκτάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ρωσίας.


Ο Καρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus, δήλωσε ότι είναι πιθανό η αρχή αυτής της εβδομάδας να επισκιάσει το ρεκόρ της Κυριακής, καθώς οι καύσωνες συνεχίζουν να καίνε σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, έσπασε το ρεκόρ τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, καθώς η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, οδήγησε σε ακραία ζέστη σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Ενώ το ρεκόρ της Κυριακής ήταν μόνο οριακά υψηλότερο από την περσινή μέτρηση, «αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πόσο διαφορετική είναι η θερμοκρασία των τελευταίων 13 μηνών σε σχέση με τα προηγούμενα ρεκόρ», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έχει πλέον καταταχθεί ως ο θερμότερος του πλανήτη από την έναρξη των καταγραφών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγούμενων ετών.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2024 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος από την έναρξη των καταγραφών, καθώς η κλιματική αλλαγή και το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο έληξε τον Απρίλιο, έχουν ωθήσει τις θερμοκρασίες όλο και υψηλότερα φέτος.

«Ως συνέπεια της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Μπουοντέμπο.

Οι επιστήμονες και οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος καλούν εδώ και καιρό τους παγκόσμιους ηγέτες και τις πλουσιότερες χώρες να καταργήσουν σταδιακά και να τερματίσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων καυσώνων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back