πλαισιο πισω tc1
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριακάτικο τραπέζι με εργασιακά

Εικόνα του άρθρου Κυριακάτικο τραπέζι με εργασιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2016, 22:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις συζητούν αύριο Κυριακή κυβέρνηση και θεσμοί, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Κυριακή διαμορφώνεται ως εξής:

  • 11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).
  • 12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).
  • 14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).
  • 15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).
  • 17:30-19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).


ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ "ΟΠΛΑ"

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι, την Κυριακή, ξεκινάει ο γύρος των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, με βασικό σκοπό την επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά «όπλα» προς την κατεύθυνση αυτή.

«Ακριβώς, επειδή οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αντιλαμβάνονται το θέμα και ξέρουν και ποιο είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ήδη έχουμε εισπράξει σημαντική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών. Περαιτέρω, η Έκθεση των Ανεξάρτητων Ειδικών είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας και υπάρχει και η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις ομαδικές απολύσεις ούτε για το λοκ-άουτ, που είναι στην ατζέντα των ακραίων «παικτών» της διαπραγμάτευσης» αποσαφηνίζει ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, θεωρεί ότι, τελικά, θα επιτευχθεί η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης και η επιστροφή των ατομικών και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μία εύκολη διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχουν οι ακραίες απόψεις», όπως σημειώνει. «Είναι μία διαπραγμάτευση η οποία, χωρίς να είναι εύκολη, θεωρώ ότι στο τέλος θα βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση, που είναι μία εργασιακή ζούγκλα» σχολιάζει ο κ. Κατρούγκαλος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back