ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη

Εικόνα του άρθρου Κύπρος: Επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2023, 16:15
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα με επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών από προσωπικό που μετέβη στην περιοχή από τα κατεχόμενα για εκτέλεση εργασιών εντός της νεκρής ζώνης.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως, επισημαίνεται.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.

Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εκφράζει πάντως τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρεμποδίζει τις κατά παράβαση του στάτους κβο εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την περιοχή της Πύλας.

Επί του εδάφους όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το μεσημέρι μετά τα πρωινά επεισόδια η κατάσταση ήταν ήρεμη και στατική, με τους ειρηνευτές και το προσωπικό της τ/κ πλευράς να παραμένουν στην περιοχή.


Η Λευκωσία

Η Λευκωσία καταδίκασε τα επεισόδια, σημειώνοντας πως «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών». 

Επίσης, την καταδίκη του για την επίθεση εξέφρασε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τονίζοντας πως προτεραιότητα είναι η αποκλιμάκωση.

Με πληροφορίες από Euronews. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back