ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον δρόμο των 8400 αυτοκινήτων/ημέρα

Εικόνα του άρθρου Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον δρόμο των 8400 αυτοκινήτων/ημέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2023, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο Δήμου Ιωαννιτών» είναι ο τίτλος του έργου που τυγχάνει να ξεκινά έναν μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αφορά παρεμβάσεις όπως ανακατασκευή όλων των διαβάσεων (με κυβόλιθο ή άλλο υλικό), κατασκευή σημείων συμπίεσης σε διασταυρώσεις, οριζόντια και κάθετη σήμανση, κατασκευή-αποκατάσταση όδευσης ΑμεΑ και αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμάτων και λοιπών κατασκευαστικών στοιχείων στους μεγάλους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, όπως είναι η Αβέρωφ, η Διον. Φιλοσόφου, η Δωδώνης, η Μακαρίου, η Παπανδρέου, η Κατσάρη.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, το χαρακτηρίζει αυτό το έργο ως το «μεγάλο έργο των ασφαλτοστρώσεων»…

Είναι ένα έργο στο οποίο η δημοτική αρχή ποντάρει πολλά, δεδομένου ότι η «μάχη» της λακκούβας βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής.

 Η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης έγινε με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η γιαννιώτικη εταιρία «Τρίπυλος», η οποία «τρέχει» παράλληλα και άλλα έργα στον Δήμο (κεντρική πλατεία, πεζοδρόμια 28ης Οκτωβρίου κ.λπ.). Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 3,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Από αύριο 4 Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, η ανάδοχος εταιρία θα υλοποιήσει εργασίες στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης: από τα φανάρια της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τον Μώλο.

Οι εργασίες, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, θα γίνουν τμηματικά. Οπότε θα ισχύσουν και ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα:

-Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων στην πλατεία Δημοκρατίας, από τη συμβολή με την οδό 28η Οκτωβρίου έως τον σηματοδοτούμενο κόμβο της οδού Μπιζανίου. Πρόκειται για το οδικό τμήμα μπροστά από το «Διεθνές»

-Από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου της οδού Αβέρωφ και στην πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου (μπροστά από το Δημαρχείο), από τον σηματοδοτούμενο κόμβο της οδού Μπιζανίου έως και τη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντιστάσεως.

-Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας οχημάτων επί της λεωφόρου Κ. Καραμανλή, από τη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντιστάσεως έως την πλατεία Μαβίλη.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του Δήμου Ιωαννιτών (συνοδευτική του διαγωνισμού), οι οδοί Αβέρωφ και Καραμανλή, που αποτελούν έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, περιλαμβάνουν ημερήσιο κυκλοφοριακό φόρτο που ανέρχεται σε 8400 οχήματα, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Προστίθεται δε ότι στον οδικό αυτόν άξονα, την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων, έχουν γίνει 15 τροχαία ατυχήματα.

Στην τεχνική έκθεση περιγράφονται τα βασικά προβλήματα του οδικού άξονα:

-Οι διαβάσεις πεζών, ως επί το πλείστον, δεν είναι τοποθετημένες σε σωστή θέση και δεν πληρούν τις προδιαγραφές διαστάσεων και διαμόρφωσης. Επίσης, στις διαβάσεις δεν υπάρχει κατάλληλη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση καθώς και φωτισμός, ώστε να γίνεται αντιληπτή από διερχόμενα οχήματα και να διασφαλίζεται η ασφαλή κίνηση των πεζών

- Η όδευση ΑμεΑ διακόπτεται και δεν αποδίδεται συνεχή στους χρήστες με αποτέλεσμα να χρήζει αποκατάστασης και συμπλήρωσης. Επίσης σε μεγάλα τμήματα του οδικού άξονα δεν υφίσταται όδευση.

- Οι εσοχές για την προσωρινή στάθμευση είναι διαμορφωμένες με σκυρόδεμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση έχει φθαρεί.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλείται από τα έργα ενδιαφέρεται κάποιος; Η τροχαία; Ο Δήμος; Έργα βιτρίνας και όχι ουσίας... Έργα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κίνηση και στο παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Στην πόλη υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πέρα από τους κεντρικούς που χρειάζονται παρεμβάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back