Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 10-03-2020, 13:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο επισείει τον -υπαρκτό- οικονομικό κίνδυνο που επιφέρει ο κοροναϊός, από τη σκοπιά των εργαζόμενων.

Αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τις τελευταίες μέρες δέχεται καταγγελίες από καταστήματα εστίασης και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ότι «η εργοδοσία με αφορμή τον κοροναϊό παίρνει μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους. Έχει ήδη αρχίσει να απολύει, να πιέζει για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για χορήγηση απλήρωτων υποχρεωτικών αδειών. Επίσης πολλές περιπτώσεις εποχικών εργαζόμενων που έχουν ήδη ξεκινήσει να ενημερώνονται πως δε θα επαναπροσληφθούν όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Το Εργατικό καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, καμία στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, με υποστελεχωμένα νοσοκομεία και μη επαρκές προσωπικό» και επισημαίνει ότι είναι σε εκκρεμότητα ακόμα η διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ότι «δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό».

Το Εργατικό Κέντρο παραθέτει μια σειρά αιτήματα:

 Καμία απόλυση εργαζόμενου ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τι είδους κατάστημα.

  • Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Οι άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής και με αποδοχές.
  • Καμία αλλαγή στη σύμβαση, από πλήρης σε εκ περιτροπής.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρη αποδοχές και ασφάλιση, σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από τη εργασία τους, ως μέτρο πρόληψης του κοροναϊού, σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα αρρώστου μέλους της οικογένειας.

Τέλος, καλεί εργαζόμενους και εργαζόμενες να απευθύνονται για καταγγελίες στο  2651032513

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα