Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Μουλαϊμίδη: με ανανεωμένη πρόσοψη

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Μουλαϊμίδη: με ανανεωμένη πρόσοψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2022, 16:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το διατηρητέο κτίριο Μουλαϊμίδη βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Μπότσαρη και Μουλαϊμίδη, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Ανήκει δε στο ομώνυμο Κληροδότημα του Δήμου Ιωαννιτών. Στους χώρους του κτιρίου αυτού στεγάζονται κατάστημα εστίασης στο ισόγειο και δημοτικές υπηρεσίες στον όροφο. Από το 2018, στο ισόγειο, στεγάζεται και το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του Δήμου.

Το Τμήμα Κληροδοτημάτων ολοκλήρωσε αυτό το διάστημα εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κτιρίου. Σε πρώτη φάση αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα του ορόφου του κτιρίου με νέα ξύλινα θερμομονωτικά και ίδιας μορφής με τα υπάρχοντα, ενώ έγιναν επισκευές των επιχρισμάτων των όψεων και αποκατάσταση των χρωματισμών.

«Το κτίριο δεν είχε συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα. Με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων αποφασίστηκε η σταδιακή συντήρηση και επισκευή του αρχοντικού» σημειώνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Ωστόσο, το 2018 είχαν προηγηθεί εργασίες σε μεγάλο τμήμα του ισογείου, στο πλαίσιο της ενοποίησης χώρων και στέγασης του Γραφείου Τουριστικής Προβολής. Είχε αποκατασταθεί μέρος της πρόσοψης και είχε τοποθετηθεί ράμπα πρόσβασης για ΑμεΑ, ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί, είχαν απομακρυνθεί αυθαίρετες κατασκευές από την αυλή του κτιρίου.

Το Δημαρχείο, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ακόμα ότι για την πλήρη ανακατασκευή της οικίας Μουλαϊμίδη (σ.σ. ως... αρχοντικό το αναφέρει ο Δήμος Ιωαννιτών) απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις «οι οποίες θα προγραμματιστούν στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κληροδοτήματος και σύμφωνα με τα όσα έχει ορίσει ο διαθέτης στη διαθήκη του. Παράλληλα, η δημοτική αρχή διακηρύσσει ότι «η προσπάθεια συντήρησης, επισκευής και  αξιοποίησης των διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων θα είναι συνεχής ώστε να καταγράφεται στον χώρο η ιστορική τους διαδρομή που αποτελεί μέρος της ιστορίας των Ιωαννίνων».

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει κηρύξει το συγκεκριμένο κτίριο «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» με το σκεπτικό ότι αποτελεί «αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίου των Ιωαννίνων, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής» όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 708/Β/19-8-1997).

Ο ιδιοκτήτης αυτής της κατοικίας της δεκαετίας του ’30 ήταν ο δικηγόρος Γιώργος Μουλαϊμίδης, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1893 στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου. Στο δικηγορικό επάγγελμα μπήκε το 1919. Ήταν δε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του ταμείου πρόνοιας των δικηγόρων. Είχε ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης ως δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Πυρσινέλλα (1920-23) και αργότερα έγινε και βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Ο Μουλαϊμίδης άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 1943, σε ηλικία 50 ετών.

Την κατοικία του την κληροδότησε στον Δήμο Ιωαννιτών με τον όρο τα έσοδα από τα μισθώματα να διατίθενται για την προστασία των παιδιών και των ηλικιωμένων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back