ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: το στοίχημα της δημοτικής αρχής

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: το στοίχημα της δημοτικής αρχής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2022, 19:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Οικονομικής Επιτροπής ότι ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου (παρά την προ δύο ετών… διαβεβαίωση ότι «το στρατόπεδο δεν μπορεί να παραχωρηθεί») με στόχο την «κάλυψη ζωτικών αναγκών της πόλης», στο προσκήνιο επιστρέφει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα: Η αξιοποίηση του κτιρίου στην οδό Δομπόλη, όπου στεγαζόταν κάποτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία συνεδριάζει στις 13 Δεκεμβρίου, έρχεται το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου με επίσημο τίτλο «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη», προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα στα τέλη Αυγούστου, με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Για το νέο αυτό «διοικητικό κέντρο», Δημαρχείο δηλαδή, συν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, έχουν γραφεί πολλά. Έχουν κατατεθεί στο παρελθόν σοβαροί προβληματισμοί και ενστάσεις, με τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων να εμμένει σταθερά στις απόψεις της.

Το κτίριο της Δομπόλη αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τη δημοτική αρχή, η οποία μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου εντάχθηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ. Η ένταξη αυτή συνοδεύτηκε από μία σημαντικότατη υποσημείωση: «με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης και υλοποίησης ώστε κατόπιν να ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος».

Με απλά λόγια, το έργο, για να υλοποιηθεί, πρέπει να βρει χρηματοδότηση και πιο συγκεκριμένα να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο δεν έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα παρά μόνο μία δράση, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις προμελέτες που είχε κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, από τα 6.000 τ.μ. (συν 500 τ.μ. οι διάδρομοι) του κτιρίου, για χρήσεις τέχνης και πολιτισμού προορίζονται μόλις τα 700 τ.μ. Πρόκειται για τις δύο μεγάλες αίθουσες που βρίσκονται αριστερά από την κεντρική είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος – μία 400 τ.μ η οποία ορίζεται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και μία 300 τ.μ. που ορίζεται ως χώρος προβολής μουσειακών εκθεμάτων.

Τα… υπόλοιπα 5.300 τ.μ. προορίζονται για Δημαρχείο. Σε αυτά τοποθετούνται: το Γραφείο του Δημάρχου και οι υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας σε αυτόν (τμήμα εσωτερικού ελέγχου, γενικός γραμματέας, σύμβουλοι κ.λπ.), οι διοικητικές, οι οικονομικές και οι τεχνικές υπηρεσίες, η Πολεοδομία, η Διεύθυνση Πληροφορικής και Προγραμματισμού, η Διεύθυνση Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και ο ΟΚΠΑΠΑ. Όσο για πάρκινγκ, δεν προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι τη δημοπράτηση του έργου είχε καταψηφίσει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και αυτός της «επισφάλειας της ομαλής χρηματοδότησης του έργου». «Όχι» είχε πει και η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την ολοκλήρωση του έργου. Η κα Καλογιάννη είχε αμφισβητήσει και την επιλογή του συστήματος «μελέτη-κατασκευή». «Το συγκεκριμένο έργο δεν φέρει καμία πολυπλοκότητα και δυσκολία για τις τεχνικές μελέτες, όπως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή για να τεκμηριώσει το σύστημα μελέτη-κατασκευή που επέλεξε..» είχε πει.

Ο διαγωνισμός έγινε με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», και η Οικονομική Επιτροπή καλείται στις 13 Δεκεμβρίου να εγκρίνει ή όχι το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού.

Μόλις μία τεχνική εταιρία συμμετείχε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Μια εταιρία εξ Αθηνών η οποία κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 0,11% (ποσό προσφοράς 12,48 εκατ. ευρώ) και που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες σε διαγωνισμούς του Δήμου Ιωαννιτών τουλάχιστον. Σημειωτέον ότι το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» απαιτεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να έχουν πολλά πτυχία, διαφόρων κατηγοριών, μελετητών-μηχανικών

Η ίδια εταιρία έχει αναλάβει και τη μετατροπή του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου, που έχει τη μορφή της μελέτης-κατασκευής, ήταν 1,86 εκατ. ευρώ –με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Στον διαγωνισμό, ήταν η μόνη εταιρία που κατέθεσε προσφορά, δίνοντας έκπτωση μόλις 1% (ποσό προσφοράς 1.841.398 ευρώ). 

Με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή» προωθείται και ένα άλλο έργο: της κατασκευής του νέου κτιρίου της Υπηρεσίας Καθαριότητας στην περιοχή της οδού Νιάρχου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός που έγινε πριν λίγο καιρό κηρύχθηκε άγονος, με το έργο να οδεύει προς επαναδημοπράτηση.

ΣΧΟΛΙΑ
κακή επιλογή, άχρηστος δημοτικός λόγος!
κακή επιλογή, άχρηστη δημοτικολογία... κι οι ίδιοι δεν το πιστεύουν ότι είναι ορθολογική επιλογή! Δεσμεύουν από τώρα, το δημοτικό λόγο του μέλλοντος για να συζητιούνται τα ονόματά τους, καλυμμένη υποχρεωτική διαφήμιση ονομάτων στο μέλλον! Θεωρώ σαν βέβαιο, ότι σε λίγο, αν ξοδευτούν και κάποια χρήματα... να παρουσιαστεί κάποιος σύλλογος, να τους πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας για stop. όπως στη μεσσαρέ! οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντέχουν άλλη κυκλοφοριακή φόριση! οργανώνονται ήδη!.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back