Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κρεσέντο» αντιδράσεων για την ΑΕΠΙ

Εικόνα του άρθρου «Κρεσέντο» αντιδράσεων για την ΑΕΠΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2016, 16:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα έρχονται να  προστατέψουν τη δουλειά των δημιουργών και των ερμηνευτών, αντίστοιχα. Και πρέπει να υπάρχουν. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος και πώς θα κάνει τη διαχείριση αυτών των δικαιωμάτων. Θεωρητικά, το ερώτημα «ποιος» έχει την απάντηση: Οι οργανισμοί διαχείρισης δικαιωμάτων, που συστήνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί ή ερμηνευτές ή άλλοι εξ ονόματός τους.

Στην Ελλάδα, με νόμο του 1993, κυρίαρχη θέση σε αυτόν τον τομέα έχει η περίφημη ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), μια ανώνυμη εταιρία, η οποία αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο στην αγορά.

Τον Δεκέμβριο του 2015, το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση προκειμένου να ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία 2014/16 της ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο και να εξορθολογήσει τη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και των Ανεξάρτητων Οργανισμών Διαχείρισης (ΑΟΔ). Το σχέδιο αυτό νόμου προέβλεπε τη διαδικασία συναπόφασης για τα αμοιβολόγια (μαζί με τα επιμελητήρια) και τη συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ ως οργανισμού συλλογικής διαχείρισης (και όχι ως ανώνυμης εταιρίας) με μηχανισμούς που θα διασφάλιζαν ταυτόχρονα τα δικαιώματα των δικαιούχων.

Οι αντιδράσεις της ΑΕΠΙ, από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ έντονες, κάνοντας λόγο για «νομικό έκτρωμα» και για «αντισυνταγματικότητα» του σχεδίου νόμου, με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να βρίσκεται στο στόχαστρο της εταιρίας. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού και στη συνέχεια... αποσύρθηκε. Και τώρα επανέρχεται στη Βουλή, με τροποποιήσεις που έχουν αναστατώσει όλον τον επιχειρηματικό κόσμο, με τα πανελλαδικά συνδικαλιστικά τους όργανα (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΚΕΕΕ) να βρίσκονται επί ποδός. Τα συνδικαλιστικά όργανα κάνουν λόγο για σημαντικές αλλαγές οι οποίες έρχονται να λειτουργήσουν εκ νέου προς όφελος της ΑΕΠΙ. Κι όλα αυτά την ώρα που, όπως επισημαίνουν, που βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού, ο οποίος έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο οργανισμό για να διερευνηθούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στην ΑΕΠΙ.


ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μέσα στο κλίμα αυτό της κινητοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τους πάντες για αύριο, στις 21:00, στην αίθουσα συνεδριάσεών του. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Μια σκανδαλώδης τροποποίηση επιχειρείται να περάσει τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, του νέου Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας νόμος, που με τις νέες τροπολογίες όχι μόνο δεν αποκαθιστά τις αδικίες του ν. 2121/1993 αλλά γίνεται περισσότερο άδικος, ανάλγητος για όλους τους χρήστες και τους χιλιάδες δικαιούχους ενισχύοντας σκανδαλωδώς μία και μοναδική, τη γνωστή σε όλους σας Α.Ε., καθιστώντας την παντοδύναμη χωρίς να έχουν δικαίωμα αντίδρασης-αντίστασης χρήστες και δικαιούχοι, καταστρέφοντας έτσι τον πολιτισμό της χώρας μας».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back