ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος προστατεύει μόνο τον εαυτό του

Εικόνα του άρθρου Το κράτος προστατεύει μόνο τον εαυτό του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/07/2023, 18:50
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κράτος, ως μηχανισμός πρόληψης, δεν υφίσταται πλέον.

Υπάρχει ως φορέας παροχής υπηρεσιών. Θα σας πει δηλαδή πότε και από πού να φύγετε, αν καίγεται κάτι δίπλα σας.

Αν δεν καίγεται κάτι, θα σας στείλει άμεσα καμία βεβαίωση, κανένα πιστοποιητικό. Το καταφέραμε αυτό, μερικές δεκαετίες μετά το φυσικό του χρόνο και τώρα, πανηγυρίζουμε.

Υπάρχει επίσης ως προπαγανδιστής πολιτικών και αντιλήψεων. Πληρώνει εμμέσως μέσα και δημοσιολογούντες, να το στηρίζουν στρέφοντας την προσοχή εκεί που πρέπει, την κατάλληλη στιγμή. Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιτυχία και χωρίς καμία απολύτως ηθική και δεοντολογική αναστολή. Για παράδειγμα, λίγο μετά την αποκάλυψη ότι φιλοκυβερνητικό site δημιουργεί ψεύτικα συντακτικά προφίλ για να στηρίζει την κυβέρνηση, ανώνυμο άρθρο από παρεμφερές μέσο προσπαθεί να διαβάλλει ανεξάρτητες δημοσιογραφικές ομάδες που στηρίζουν την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ωραίο;

Υπάρχει επίσης ως καταστολέας. Είτε με τον προαναφερεθένα, αναίμακτο τρόπο, είτε με τον αιματηρό. Είτε με τη «διαβεβαίωση» ότι ο άνθρωπος που ξεψύχησε στη δουλειά τις προάλλες «δεν είναι διανομέας» από τον καλοθελητή κυβερνητικό διοικητή νοσοκομείου, είτε με την πανστρατιά σωμάτων ασφαλείας.

Υπάρχει ως μεταθέτης ευθυνών: Θα ρίξει την ευθύνη στους αυτοδιοικητικούς, που παρέλαβαν ημιαστικούς και αγροτικούς Δήμους το ’10, χωρίς κονδύλια και προσωπικό. Ξέρετε, αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από τις εθιμοτυπικές συναντήσεις των οργάνων πολιτικής προστασίας και τα πανηγυρικά δελτία Τύπου περί «επιτυχημένων συνεδριάσεων»; Κρύβονται οι λεπτομέρειες και μαζί τους, ο διάβολος, που έλεγε και ο Γουστάβος Φλωμπέρ.

Υπάρχει επίσης ως μια διαρκής αποτυχία:

Το 2007 κάηκε η μισή Ελλάδα, με εκατοντάδες νεκρούς. Η πολιτική ευθύνη πήγε απευθείας στην κυβέρνηση, η οποία επιστράτευσε το σύνηθες αντίτιμο εκτόνωσης: χρήμα. Σήμερα, το ίδιο εκτονωτικό μέτρο επιστρατεύεται όλο και συχνότερα, γιατί οι τραγωδίες είναι επίσης συχνές.

Το 2018 η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκαν ξανά στον ύπνο και κάηκαν άνθρωποι. Το Μάτι έγινε πολιτική σημαία και παραμένει τέτοια, από ανθρώπους που στήριξαν την πολιτική τους σταδιοδρομία στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής ή στην αποφυγή της ευθύνης για την απώλειά της.

Το 2021 ξαναπιάσανε φωτιές. Μαθημένος πλέον ο κρατικός μηχανισμός από τις εγγενείς αδυναμίες, τις πληγές που άφησε μια υπερδεκαετία κρίσης και «οικονομίας κλίμακας» που κοστίζει ζωές, άρχισε να ρίχνει όλη την ευθύνη επί δικαίων και αδίκων. Πράγματα που υπάρχουν όπως η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη απερισκεψία και υστεροβουλία, υπερπροβλήθηκαν για να καλύψουν την κυβερνητική ευθύνη.

Το 2023 ξαναπιάσανε οι φωτιές. Και πάλι, ο μηχανισμός δεν μπόρεσε να κάνει πολλά στην πρόληψη. Μπόρεσε όμως να απομακρύνει μαζικά τον κόσμο από τις εστίες. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο αυτό. Είναι ουσιαστικότατο και κρίσιμο.

Πλην όμως, όταν η πρώτη και μοναδική γραμμή άμυνας ενός μηχανισμού που υποτίθεται προλαμβάνει και προστατεύει, είναι «να σώσουμε την ανθρώπινη ζωή», η συνθήκη που δημιουργείται είναι πολεμική.

Το είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή άλλωστε, μιλώντας για τις φωτιές: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κηρύξει τον πόλεμο περισσότερες φορές και από τον Βενιζέλο, είτε απέναντι σε άοπλες οικογένειες στα σύνορα, είτε απέναντι σε επιθετικά στοιχεία της φύσης.

Πριν από ένα μήνα έλεγε ότι θα πάμε στην αντιπυρική περίοδο με περισσότερα μέσα, μεθοδικό σχεδιασμό, καινούργια αεροσκάφη κ.λπ κ.λπ. και στις 24 Ιουλίου έλεγε στη Βουλή ότι «απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό», παραδεχόμενος την αποτυχία του σχεδιασμού (και φέτος). 

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και το χέρι των συνεργατών του και συμβούλων του να αποφύγει την ευθύνη για τα πάντα. Θα ανασκευάσει και τον πρόσφατο εαυτό του αν το απαιτούν οι συνθήκες, με εξασφαλισμένη την ελάχιστη κριτική που θα δεχτεί από τους διαμορφωτές κοινής γνώμης.

Μόνο που στον πόλεμο, δεν είσαι πουθενά ασφαλής.

Ούτε ως πολίτης, ούτε ως τουρίστας.

Και αυτό δεν είναι μια ευνοϊκή συνθήκη για το σύστημα παροχής υπηρεσιών που έχει στήσει ο έλληνας πρωθυπουργός και ενέκρινε σαρωτικά ο ελληνικός λαός…

ΣΧΟΛΙΑ
ΑΡΑΧΘΟΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ..... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ....ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ .... ΟΙ ΠΕΡΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ... ΜΠΑΖΑ .... ΑΦΗΣΑΝ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ....ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back