Μέσα σε μια δεκαετία, «επενδύθηκε» 1 εκατ. ευρώ για «αναπλάσεις» σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων: Στο πάρκο Κουραμπά-Λακκωμάτων.
Δέκα χρόνια μετά, όλη αυτή η έκταση μοιάζει να είναι περισσότερο αποξενωμένη από ποτέ, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία.
Το πάρκο Κουραμπά αποτελούσε κάποτε έναν τόπο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, ιδίως τα καλοκαίρια. Το γειτονικό πάρκο Λακκωμάτων διατηρούσε κυρίως τον χαρακτήρα ενός χώρου πρασίνου. Σίγουρα, προβλήματα υπήρχαν. Γι αυτό, και οι δημοτικές αρχές των Ιωαννίνων επιχείρησαν την ανάπλασή τους με στόχο να γίνουν αυτοί οι χώροι πιο λειτουργικοί και πιο φιλικοί για όλους τους πολίτες.
Με ένα κόστος περίπου 500.000 ευρώ, το 2016 ξεκίνησε να λειτουργεί μια παιδική χαρά, ο «Πορτοκαλί Αρκούδος», στον Κουραμπά, η οποία αναπτύχθηκε σε όλη την ελεύθερη έκταση, βάσει των προδιαγραφών που έθετε το ΕΣΠΑ, από όπου και προήλθε η χρηματοδότηση. Παράλληλα, υπήρξαν και οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Το κεφάλαιο «παιδικές χαρές» αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για τον Δήμο Ιωαννιτών, όπως και για άλλους Δήμους. Η συντήρησή τους, η επισκευή τους και η πιστοποίησή τους αποτέλεσαν μέσα στα χρόνια ακόμα και πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει αυτή τη στιγμή 65 χαρές –δεν είναι και λίγες. Πόσες είναι ανοιχτές; Δύσκολη απάντηση, προς το παρόν.
Η παιδική χαρά, πάντως, στον Κουραμπά συνεχίζει να παρουσιάζει μια κακή εικόνα. Κατεστραμμένα παιχνίδια, σπασμένος εξοπλισμός, σκουπίδια παντού. Ο χώρος έγινε επί της ουσίας μη προσβάσιμος. Μέσα στα χρόνια, ήταν λίγες οι καλές στιγμές αυτής της παιδικής χαράς. Στιγμές δηλαδή που λειτουργούσε με όλα τα προβλεπόμενα.
Πριν από δύο μήνες, στο πάρκο Κουραμπά, κόπηκαν και έξι μεγάλα πεύκα. Τρία μέσα στην παιδική χαρά και τρία μπροστά από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου. Για την κοπή των δέντρων αυτών υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Νοέμβριο. «Λόγω του μεγέθους τους, της ηλικίας τους, της κλίσης που έχουν σε σχέση με την κατακόρυφο και της θέσεως που βρίσκονται τα εν λόγω δένδρα, ενδέχεται από πιθανή πτώση αυτών να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας και να προκαλέσουν υλικές ζημιές» σημειώνεται σε εκείνη την απόφαση, για την οποία δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση.
Πρόθεση του Δήμου είναι να γίνει η φύτευση νέων δέντρων.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, το πάρκο Λακκωμάτων όπου πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε μια παρέμβαση με αρκετό τσιμέντο, που άλλαξε πολύ την όψη του χώρου αυτού. Το πάρκο Λακκωμάτων έχει ενοποιηθεί με το πάρκο Κουραμπά με μια σκάλα… Όλη αυτή η έκταση μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Κατά πόσο αυτό το ενοποιημένο πάρκο είναι πραγματικά «ανοιχτό» για τους πολίτες;