ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κουραμπάς: ένας «ξένος» τόπος

Εικόνα του άρθρου Κουραμπάς: ένας «ξένος» τόπος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2024, 14:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέσα σε μια δεκαετία, «επενδύθηκε» 1 εκατ. ευρώ για «αναπλάσεις» σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων: Στο πάρκο Κουραμπά-Λακκωμάτων.

Δέκα χρόνια μετά, όλη αυτή η έκταση μοιάζει να είναι περισσότερο αποξενωμένη από ποτέ, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία.

Το πάρκο Κουραμπά αποτελούσε κάποτε έναν τόπο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, ιδίως τα καλοκαίρια. Το γειτονικό πάρκο Λακκωμάτων διατηρούσε κυρίως τον χαρακτήρα ενός χώρου πρασίνου. Σίγουρα, προβλήματα υπήρχαν. Γι αυτό, και οι δημοτικές αρχές των Ιωαννίνων επιχείρησαν την ανάπλασή τους με στόχο να γίνουν αυτοί οι χώροι πιο λειτουργικοί και πιο φιλικοί για όλους τους πολίτες.

Με ένα κόστος περίπου 500.000 ευρώ, το 2016 ξεκίνησε να λειτουργεί μια παιδική χαρά, ο «Πορτοκαλί Αρκούδος», στον Κουραμπά, η οποία αναπτύχθηκε σε όλη την ελεύθερη έκταση, βάσει των προδιαγραφών που έθετε το ΕΣΠΑ, από όπου και προήλθε η χρηματοδότηση. Παράλληλα, υπήρξαν και οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των παιδικών χαρών.


Το κεφάλαιο «παιδικές χαρές» αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για τον Δήμο Ιωαννιτών, όπως και για άλλους Δήμους. Η συντήρησή τους, η επισκευή τους και η πιστοποίησή τους αποτέλεσαν μέσα στα χρόνια ακόμα και πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει αυτή τη στιγμή 65 χαρές –δεν είναι και λίγες. Πόσες είναι ανοιχτές; Δύσκολη απάντηση, προς το παρόν.

Η παιδική χαρά, πάντως, στον Κουραμπά συνεχίζει να παρουσιάζει μια κακή εικόνα. Κατεστραμμένα παιχνίδια, σπασμένος εξοπλισμός, σκουπίδια παντού. Ο χώρος έγινε επί της ουσίας μη προσβάσιμος. Μέσα στα χρόνια, ήταν λίγες οι καλές στιγμές αυτής της παιδικής χαράς. Στιγμές δηλαδή που λειτουργούσε με όλα τα προβλεπόμενα.

Πριν από δύο μήνες, στο πάρκο Κουραμπά, κόπηκαν και έξι μεγάλα πεύκα. Τρία μέσα στην παιδική χαρά και τρία μπροστά από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου. Για την κοπή των δέντρων αυτών υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Νοέμβριο. «Λόγω του μεγέθους τους, της ηλικίας τους, της κλίσης που έχουν σε σχέση με την κατακόρυφο και της θέσεως που βρίσκονται τα εν λόγω δένδρα, ενδέχεται από πιθανή πτώση αυτών να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας και να προκαλέσουν υλικές ζημιές» σημειώνεται σε εκείνη την απόφαση, για την οποία δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση.

Πρόθεση του Δήμου είναι να γίνει η φύτευση νέων δέντρων.


Λίγα μέτρα πιο κάτω, το πάρκο Λακκωμάτων όπου πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε μια παρέμβαση με αρκετό τσιμέντο, που άλλαξε πολύ την όψη του χώρου αυτού. Το πάρκο Λακκωμάτων έχει ενοποιηθεί με το πάρκο Κουραμπά με μια σκάλα… Όλη αυτή η έκταση μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Κατά πόσο αυτό το ενοποιημένο πάρκο είναι πραγματικά «ανοιχτό» για τους πολίτες;


ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Το νέο ξενοδοχείο απορρόφησε και "εξαφάνισε" το αναψυκτήριο. Η παιδική χαρά.. κρανίου τόπος. Το πάρκο Λακωματων τσιμεντωθηκε. Εξωστρακισμος των πολιτών από τους δημόσιους χώρους στις καφετέριες και στους παιδότοπους. Να επιστραφούν άμεσα τα δημοτικά τέλη των τελευταίων ετών στους δημότες!!!
Jack
Μάλλον σας διέφυγε κάτι από τα νούμερα, καθότι το "πάρκο των Λακκωμάτων" στοίχισε, μόνο αυτό, πάνω από 900 χιλιάδες ευρώ. Μάλλον πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει δημόσιος χώρος και τι σημαίνει ιδιωτική δραστηριότητα που είτε είθισται να εκμεταλλεύεται δημόσιους χώρους είτε έχοντας απαξιώσει τη δημόσια περιουσία και τους ανοικτούς χώρους όπως είναι τα πάρκα, "μαντρώνει" αναγκαστικά τους αποστερημένους δημότες και εν δυνάμει πελάτες, σε παιδότοπους επιχειρήσεων που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, αλλά λίγο -ή περισσότερο- πιο έξω από αυτήν. Αφήνουμε την πόλη στο χάος και στην απαξιωμένη δημόσια περιουσία, εξαγγέλοντας "πακέτα" έργων που ναι μεν διευκολύνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, χάνοντας ωστόσο την ουσία, την ειδική σημασία που έχει το κάθε "υποέργο" σε αυτό τον σχεδιασμό. Η παιδική χαρά του Κουραμπά, μετά την ατυχή της έναρξη όπου είχε σημειωθεί ένα σοβαρό ατύχημα και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά, περιμένει να μαραζώσει, να φθαρεί σε τέτοιο βαθμό που η μόνη λύση θα είναι η ολοσχερής της "αναμόρφωση", κάτι το οποίο συνέβη και στο πάρκο των Λακκωμάτων με τα αποτελέσματα που σήμερα βλέπουμε. Η κακοδαιμονία αυτή δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της πολιτικής του ημέτερου Δήμου, είναι -δυστυχώς- μία πραγματικότητα που έχει αφήσει βαθιά σημάδια σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ως το απότοκο μιας λάθος αντιμετώπισης των αυτοδιοκητικών και μία συγκεχυμένη και αυθαίρετη πολιτική (με τον παρονομαστή της ευρωπαϊκής εναρμόνισης) που οδηγεί σε συγκέντρωση της εξουσίας και - ακόμη χειρότερα- σε απομείωση (σε κάθετη πτώση ουσιαστικά) του πληθυσμού της περιφέρειας. Το ποιον όμως των έργων, αλλά και το ποιον των αιρετών ανθρώπων που τα προτείνουν και τα ολοκληρώνουν είναι μια άλλη ιστορία. . .
ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ..... ΕΦΥΓΑΝ ΣΑΝ ΜΕΤΡΙΟΙ ..... ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΜΠΑ --- ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ ..... ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΣΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ??? ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ 40 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΦΥΓΟΥΝ .... ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ??? ΑΣ ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ !!!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ !!! ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟΚΛΑΔΕΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΥΓΙΗ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ..... ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ...... ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ , ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΟ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ !!! ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΧΑΝ !!!! ΗΡΘΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΨΑΝΕ ,,,,,, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ 3 ΗΤΑΝ ΑΓΕΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΓΙΗ !!!! ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ < ΥΨΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟ > , ΟΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ 4 ,, 5 ΔΥΝΑΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝΕ .... ΤΡΥΠΕΣ ... ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ΠΟΙΟΣ ΡΕΕ !! Ο ΤΣΩΛΗΣ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΚΛΑΔΕΨΑΝΕ ...... ΑΣΧΕΤΟΙ , ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ , ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ..... ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ..... ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΝ .... ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ !!!! ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ , ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΑ ....... ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ 9,000,000 !!!!! ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ .... ΔΕΝ ΦΥΤΕΨΑΝ ..!!! ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΔΙΑ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΣΟ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΠΑΛΙΟ ΔΕΝΔΡΟ ..... ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ..... ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ .... ΤΗΣ ΖΩΗΣ ...... ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .......
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back