Το κοχύλια, η Πρέβεζα και η ποίηση

Εικόνα του άρθρου Το κοχύλια, η Πρέβεζα και η ποίηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2020, 11:15

Ο Νικόλαος Κονεμένος, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Ήταν όμως πολύ περισσότερα ακόμα, καθώς η ιστορία του και οι αγαπημένες του συνήθειες, άφησαν το όνομά του σε πολλά τοπόσημα (ένα από αυτά και ένα στενάκι κάθετο στη Μ. Αλεξάνδρου στα Γιάννενα), αλλά και σε ένα… κοχύλι.

Ο Κονεμένος γεννήθηκε το 1832 στην Πρέβεζα. Ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας-ο πατέρας του ήταν γενικός πρόξενος της Τουρκίας στα Επτάνησα και η μητέρα του, ήταν από την οικογένεια των Σικελιανών, στη Λευκάδα.

Ο ίδιος μεγάλωσε στην Κέρκυρα και σπούδασε στην Ιόνια Ακαδημία και ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με το ριζοσπαστικό κίνημα της Επτανήσου.

Ξεχώρισε για την ιδιαίτερη ικανότητά του στα δοκίμια και για τις μελέτες του στο έργο του Ιωάννη Βηλαρά, από το οποίο επηρεάστηκε ιδιαίτερα.

Το 1859 έκδωσε τον «Εωσφόρο», στον οποίο φιλοξένησε κείμενα και ποιήματα των Σολωμού, Λασκαράτου, Χριστόπουλου κ.α.  Ακόμα, συνεργάστηκε με μια άλλη… «διαολοεφημερίδα» την «Αποθήκη του Διαόλου», του Φερδινάνδου Όδδη, στην Κεφαλλονιά.

Απέκτησε το προσωνύμιο «Βέης» όταν υπηρέτησε ως πρόξενος της Τουρκίας στην Πάτρα, όπου έζησε για 16 χρόνια.

Ο Κονεμένος ήταν μαχητικός στο θέμα της γλώσσας, αρχικά ως αντίπαλος του αρχαϊσμού και σταδιακά, υπερασπιζόμενος τη χρήση της δημοτικής. Θεωρείται ένας από τους σκαπανείς του δημοτικισμού στην Ελλάδα.

Εκτός από δοκιμιογράφος και ποιητής, ο Κονεμένος ήταν μανιώδης συλλέκτης κοχυλιών. Διέθετε στη συλλογή του περί τα 30.000 κομμάτια και ο γιος του, τη δώρισε στο δημόσιο για να πουληθεί και με τα έσοδα να χορηγηθούν οι σπουδές ενός γεωπόνου στην Αγγλία. Ωστόσο, τα ίχνη της συλλογής χάθηκαν μετά τον πόλεμο.

Ένας τύπος κοχυλιού που συναντάται ιδιαίτερα στην Πρέβεζα και στο Μεσολόγγι, φέρει το όνομά του: Gibbula conemenosi, βαπτισμένο έτσι από τον Τομάσο ντι Μαρία Αλέρι, Μαρκήσιο του Μοντεροζάτο, το 1888.

Ο Κονεμένος πέθανε το 1907 στην Κέρκυρα. Στην Πρέβεζα, υπάρχει πλατεία με την προτομή του, την οποία φιλοτέχνησε ο Θεόδωρος Παπαγιάννης.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να κάνετε μια συνδρομή, εδώ:

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back