Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο και Σερβία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις

Εικόνα του άρθρου Κόσοβο και Σερβία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2022, 17:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες υψηλού επιπέδου συνομιλίες ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία καλώντας αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», έγραψε σήμερα ο Μπορέλ στο Twitter.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι «να είναι ανοικτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος».

Οι δύο ηγέτες έφθασαν στις συνομιλίες, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αφού συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, χωριστά ο καθένας τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.


Θέατρο τριβών και εντάσεων

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και τους προειδοποίησε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ, η KFOR, είναι έτοιμη να επέμβει «αν απειληθεί η σταθερότητα» από τις ταραχές.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/DPA. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ με τους ηγέτες του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι και της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back