Με αρκετές αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα οδικά έργα αλλά και τη συνεχή επισήμανση ότι «όλοι μαζί γιορτάζουμε», ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κυρίως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκαναν τα επίσημα εγκαίνια της Ιόνιας οδού, στο ύψος του ΣΕΑ Επισκοπικού. Ο κ. Τσίπρας, εκτός από το συμβολισμό της κορδέλας, έδωσε και δύο υποσχέσεις: μια ότι επιλύθηκε το θέμα των καυσίμων στο αεροδρόμιο και άλλη μια, ότι στην επόμενη έλευσή του στα Γιάννενα, στο περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα συζητήσει πιο επισταμένα την αναβάθμιση του δρόμου μέχρι την Κακαβιά.
Η συμβολική και πολιτική σημασία του γεγονότος ήταν φανερή από το ποιος βρέθηκε εκεί. Εκτός από την πρωθυπουργική παρουσία, αλλά και τους βουλευτές των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς, όπως οι Χρήστος Μαντάς, Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Στέφος, Γιώργος Στύλιος, Βασίλης Τσίρκας, το παρών έδωσαν η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι πρώην υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, ο πρώην βουλευτής Θ. Οικονόμου και φυσικά σχεδόν σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου. Επίσης, παρών ήταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, καθώς και ο μητροπολίτης Μάξιμος που τέλεσε το θρησκευτικό κομμάτι των εγκαινίων. Απών ήταν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, καθότι βρίσκεται στην Πορτογαλία. Η περιφερειακή αρχή εκπροσωπήθηκε από την Τατιάνα Καλογιάννη και όλους σχεδόν τους αντιπεριφερειάρχες. Κοινώς, ήταν σχεδόν όλοι εκεί.
Ο κ. Σπίρτζης δεν… λυπήθηκε τις αιχμές: «Ζητώ συγγνώμη από όσους απογοητεύσαμε, οι οποίοι έλεγαν το ’15 ότι δεν θα ξεκινήσουν τα έργα και δεν θα προλάβουμε», ενώ σε άλλο σημείο του λόγου του τόνισε ότι «τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, ανήκουν στους πολίτες, το λέμε παντού αυτό. Αλλά δεν τα βρήκαμε έτοιμα».
Εκθείασε το ρόλο των εργαζόμενων του υπουργείου Υποδομών, κερδίζοντας χειροκρότημα και λέγοντας «ήταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις θέσεις τους. Τους ευχαριστώ για τα ξενύχτια, για τις εντάσεις για όλα», ενώ ευχαρίστησε και τις κατασκευάστριες εταιρίες, όχι για το έργο μόνο, αλλά για τις ενοικιάσεις των εκτάσεων που δεν απαλλοτριώνονταν και καθυστερούσαν το έργο.
Τέλος, άφησε αιχμές και για το δικαστικό κλάδο που «δεν είναι παρών», καθώς και για τα «κυκλώματα των απαλλοτριώσεων», υποσχόμενος ότι θα υπάρξει έρευνα για το ρόλο του. Εισήγαγε τον πρωθυπουργό στο μικρόφωνο, προσφωνώντας τον ως εκείνον που «αποσύνδεσε τα δημόσια έργα από το πολιτικό σύστημα».
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα και επανειλημμένα στον «αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου», αφήνοντας και αυτός πολλές αιχμές. «Τα έργα ξεκίνησαν από το 2006 τέσσερις κυβερνήσεις πριν από εμάς δηλαδή,. Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση καθώς μέχρι το 2015 είχε γίνει το 50% του έργου μόνο και τότε, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και τα έργα σταμάτησαν».
Για να… δικαιολογήσει την προσφώνηση του κ. Σπίρτζη, είπε ότι «καταφέρνουμε να αλλάξουμε την εντύπωση ότι είναι ασύμβατες έννοιες δημόσιο έργο και δημόσιο συμφέρον». Στάθηκε ιδιαίτερα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ανάγκη να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά μας» και έβαλε και το… βιωματικό στοιχείο, λέγοντας ότι όταν ήταν μικρός, έκανε εννιά ώρες ταξίδι για να φτάσει στο χωριό από όπου κατάγεται, στην Άρτα.
«Η χώρα γυρίζει σελίδα στους οδικούς άξονες» ήταν η επωδός του πρωθυπουργού, λίγο πριν ακολουθήσει η δοξολογία.