ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοντεύει στο τέλος το «σήριαλ» της συγχώνευσης

Εικόνα του άρθρου Κοντεύει στο τέλος το «σήριαλ» της συγχώνευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2018, 12:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εκτενώς συζήτησαν οι πρυτάνεις το θέμα της «ομογενοποίησης του ακαδημαϊκού χώρου», δηλαδή της συγχώνευσης  ιδρυμάτων (και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ) και φαίνεται ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες, ειδικά για την περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, έχουν διευθετηθεί. 

 Ένα μήνα μετά από την αρχικά αναμενόμενη ημερομηνία, τα ιδρύματα θα έχουν στη διάθεσή τους την τελική νομοθετική πρόταση του υπουργείου (αμφότερες οι πλευρές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει αυτή την εβδομάδα) και ότι θα τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

Η συζήτηση που έγινε στη σύνοδο των πρυτάνεων, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, ήταν εκτενής, όχι μόνο για το τοπικό ζήτημα, αλλά γενικά, για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.

«Παρουσιάσαμε τα πανεπιστήμια το σημείο που έχουμε φτάσει. Το πνεύμα ήταν ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακαδημαϊκά κριτήρια στις διαδικασίες αυτές και να μη λειτουργεί κανείς ανταγωνιστικά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης στον Τύπο Ιωαννίνων.

Η σύνοδος εξέδωσε δώδεκα συνολικά ψηφίσματα και ένα από αυτά, αφορά τις συγχωνεύσεις. Εκεί, επαναλαμβάνει τη θέση της για την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού του ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και την ίδρυση νέων τμημάτων, αλλά και ότι οι συγχωνεύσεις δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος των υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Στην πράξη, ισχύει ότι τα πανεπιστήμια έχουν ακόμα κάποιες αναστολές, ενώ τα ΤΕΙ (το ΤΕΙ Ηπείρου πιο συγκεκριμένα) είναι ευχαριστημένα από τις εξελίξεις. Οι πρυτάνεις διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως για το πώς θα ενταχθούν οι καθηγητές των ΤΕΙ στα ιδρύματα, καθώς και για την ίδρυση νέων τμημάτων στα οποία θα κληθούν να συνυπάρξουν με τους συναδέλφους τους, των ΤΕΙ.

Η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ στα ιδρύματα πάντως, λειτούργησε «αναλγητικά» στις αντιρρήσεις.

Είπε επίσης μεταξύ άλλων: «Όπου υπάρχουν συμφωνίες θα προχωρήσουμε και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα δούμε πώς αυτές θα επιλυθούν και αν δεν επιλυθούν τα Ιδρύματα θα συνεχίσουν τη σημερινή τους λειτουργία. Στόχος μας είναι να αναζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε δυναμικές συνέργειες . Δεν πιέζουμε για λύσεις αν αυτές δεν ωριμάσουν από τις συζητήσεις που γίνονται τόσο στις ομάδες εργασίας όσο και -προφανώς- στις αντίστοιχες ακαδημαϊκές κοινότητες»,

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back