Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοινωνική δικαιοσύνη ή αδικία και ακραίες ανισότητες

Εικόνα του άρθρου Κοινωνική δικαιοσύνη ή αδικία και ακραίες ανισότητες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2023, 18:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο Σάββας Δημητριάδης, συντονιστής της νομαρχιακής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, γράφει για την πολιτική συγκυρία:


Το 2022 έχοντας «φορτωθεί» και την κρίση ακρίβειας που ξεκίνησε το 2021 είναι χρονιά συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των πολίτων, με τους οικονομικά ασθενέστερους να πιέζονται πολύ έντονα και να στερούνται βασικά αγαθά. Ταυτόχρονα τα καρτέλ κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ και το γαλάζιο πάρτι με το δημόσιο χρήμα έχει φουντώσει ανησυχητικά. Βουλευτές της ΝΔ παρανόμως και απροκάλυπτα κάνουν κομπόδεμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Επί ενάμιση χρόνο νοικοκυριά, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι περιμένουν μια ουσιαστική στήριξη. Και σε όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι παραγωγικοί φορείς, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της γενικευμένης ακρίβειας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τις λαμβάνει υπόψιν.

Οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν αυτή την κατάσταση στους λογαριασμούς ενέργειας, με την επιδότηση της αισχροκέρδειας, στις μεγάλες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών. Και η χώρα προχωρά στο 2023 καταγράφοντας την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και την υψηλότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρώπη

Και δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια απειλώντας και τη δημόσια υγεία. Το γεγονός αυτό το ζούμε έντονα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου η αιθαλομίχλη και οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στη ατμόσφαιρα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές. Η αιθαλομίχλη οφείλεται και στην καύση ακατάλληλων καύσιμων υλών για οικιακή θέρμανση στα οποία καταφεύγουν οι πολίτες εξαιτίας του υψηλού κόστους ρεύματος και του πετρελαίου αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της μεγάλης ακρίβειας.

Και η κατάσταση χειροτερεύει με την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Σύστηματος Υγείας αλλά και με τον περιορισμό της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων εξαιτίας των παρακολουθήσεων και του κρατικού αυταρχισμού.

Πλέον είναι κοινωνική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στο σύστημα Μητσοτάκη-ΝΔ το οποίο κυβερνά για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των κερδοσκόπων. Και που για να παραμείνει στην εξουσία υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία.

Είναι ώρα, πριν παγιωθούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, να έρθουμε σε ρήξη με τις αντιλήψεις και πρακτικές των ανθρώπων που με περίσσεια αλαζονεία και θράσος ασκούν την εξουσία που τους δόθηκε από τον λαό εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος των λίγων.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα υλοποιήσει δίκαιες πολιτικές για την εξασφάλιση του ελέγχου της αγοράς ενέργειας και των προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ, για την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, για τη μείωση του κόστους ζωής και τη στήριξη της ενεργειακής δημοκρατίας ώστε η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας αλλά και της αποκατάστασης των θεσμών.

Στις επόμενες εκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο πισωγύρισμα και τις ακραίες ανισότητες ή την κοινωνική δικαιοσύνη. Ανάμεσα στη μιζέρια και την παρακμή ή στην πολιτική αλλαγή για μια νέα αρχή και μια καλύτερη ζωή. Και η επιλογή της πολιτικής αλλαγής αποτελεί πλέον εφαρμόσιμη λύση, με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα και προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

(photo credit: Scopio, Dmitri Zelenevski)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back