ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κλιματική αλλαγή: Προβλέψεις για ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον

Εικόνα του άρθρου Κλιματική αλλαγή: Προβλέψεις για ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2024, 18:31
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκατοντάδες από τους κορυφαίους κλιματολόγους του κόσμου αναμένουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αυτόν τον αιώνα, ξεπερνώντας τους διεθνώς συμφωνημένους στόχους και προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, όπως αποκαλύπτει αποκλειστική έρευνα του Guardian.

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων, όλοι από την έγκυρη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προβλέπουν τουλάχιστον 2,5°C παγκόσμιας θέρμανσης, ενώ σχεδόν οι μισοί προβλέπουν τουλάχιστον 3C. Μόνο το 6% πίστευε ότι θα τηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο του 1,5°C.

Πολλοί από τους επιστήμονες προβλέπουν ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα οδηγείται από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες με ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη χτυπήσει.

Πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αισθάνονται απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται.

«Νομίζω ότι οδεύουμε προς μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Gretta Pecl, στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. «[Οι αρχές] θα υπερφορτωθούν από το ένα ακραίο γεγονός μετά το άλλο, η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον».

Πολλοί όμως είπαν ότι ο αγώνας για το κλίμα πρέπει να συνεχιστεί, όσο ψηλά και αν ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, διότι κάθε κλάσμα του βαθμού που θα αποφευχθεί θα μειώσει τον ανθρώπινο πόνο.

Ο Πίτερ Κοξ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν θα γίνει ξαφνικά επικίνδυνη στον 1,5°C - είναι ήδη επικίνδυνη. Και δεν θα "τελειώσει το παιχνίδι" αν ξεπεράσουμε τους 2°C, κάτι που μπορεί κάλλιστα να συμβεί».

Ο Guardian επικοινώνησε με κάθε επικεφαλής συγγραφέα ή συντάκτη αναθεώρησης των εκθέσεων της IPCC από το 2018. Σχεδόν οι μισοί απάντησαν, 380 από τους 843. Οι εκθέσεις της IPCC αποτελούν το χρυσό πρότυπο αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής, εγκρίνονται από όλες τις κυβερνήσεις και συντάσσονται από εμπειρογνώμονες στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες. 

Τα αποτελέσματα, σημειώνει ο Guardian, δείχνουν ότι πολλοί από τους πιο ενημερωμένους ανθρώπους στον πλανήτη αναμένουν ότι ο κλιματικός όλεθρος θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back