ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2024, 19:14
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στο Στενό του Ορμούζ το Σάββατο, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα μπορούσε να κλείσει την κρίσιμη ναυτιλιακή οδό και προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα για ένα ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της στη Συρία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε ότι ένα ελικόπτερο των Φρουρών επιβιβάστηκε και έφερε στα ιρανικά ύδατα το MSC Aries με πορτογαλική σημαία, λέγοντας ότι συνδέεται με το Ισραήλ.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Ντελαγουέρ. Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.


Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα τον Οκτώβριο, με το Ισραήλ ή τον σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να συγκρούονται επανειλημμένα με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Το Ιράν έχει απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για τις ύποπτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο προξενείο του στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, την 1η Απριλίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ «μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα» και προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην το κάνει.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι «το Ιράν θα υποστεί τις συνέπειες για την επιλογή του να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή την κατάσταση», απαντώντας στις αναφορές για την κατάληψη του MSC Aries.

Το Στενό του Ορμούζ 

Την Τρίτη ο επικεφαλής του ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, Alireza Tangsiri, δήλωσε ότι θα μπορούσε να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Είπε ότι το Ιράν θεωρεί απειλή την παρουσία του Ισραήλ στα ΗΑΕ, με τα οποία το Ισραήλ εγκατέστησε διπλωματικές σχέσεις το 2020 στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ» με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προειδοποιήσεις

Ο Καναδάς προειδοποίησε τους πολίτες του να αποφύγουν κάθε ταξίδι στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση κινδύνου για την περιοχή λόγω της αυξημένης απειλής επιθέσεων στο ισραηλινό έδαφος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν το Σάββατο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε στο Χ ότι μίλησε με τον υπουργό πολεμικών θεμάτων του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ. Οι δύο τους συζήτησαν τις «κοινές ανησυχίες τους για τις ιρανικές απειλές να επιτεθούν στο Ισραήλ», έγραψε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι «η περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω απώλειας ζωών αμάχων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε έκανε επίσης ανάρτηση στο Χ, γράφοντας ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος από τις αναφορές για πιθανές (επιθέσεις) κατά του Ισραήλ» και ότι η Νορβηγία καλεί «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση».

«Η Νορβηγία καταδίκασε την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σεβαστό το (διεθνές) δίκαιο και να προστατευθούν όλοι οι άμαχοι», πρόσθεσε ο Άιντε.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο εικόνας από βίντεο που παραχωρήθηκε στο Associated Press από αξιωματούχο της άμυνας της Μέσης Ανατολής που δείχνει επιδρομή ελικοπτέρου με στόχο την κατάληψη πλοίου κοντά στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο 13 Απριλίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back