ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κλίμα: Μαθητές καταλαμβάνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Κλίμα: Μαθητές καταλαμβάνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2023, 15:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα κύμα καταλήψεων έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών κατά της αδράνειας για την κλιματική κατάρρευση..

Στη Γερμανία, πανεπιστήμια καταλήφθηκαν στο Βολφενμπούτελ, το Μαγδεμβούργο, το Μίνστερ, το Μπίλεφελντ, το Ρέγκενσμπουργκ, τη Βρέμη και το Βερολίνο. Στην Ισπανία, οι φοιτητές που βρίσκονταν υπό κατάληψη στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διοργάνωσαν μαθήματα για την κλιματική κρίση. Στο Βέλγιο, 40 φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Στην Τσεχική Δημοκρατία, περίπου 100 φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε εξέλιξη καταλήψεις στα πανεπιστήμια του Λιντς, του Έξετερ και του Φάλμουθ.

Οι πιο ριζοσπαστικές δράσεις έλαβαν χώρα στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, όπου νέοι κατέλαβαν επτά σχολεία και δύο πανεπιστήμια. Την Πέμπτη, οι μαθητές που έκαναν κατάληψη ανάγκασαν ένα λύκειο να παραμείνει κλειστό για τρίτη ημέρα, ενώ οι φοιτητές της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Λισσαβόνας οχυρώθηκαν στο γραφείο του πρύτανη.

Νέοι σταμάτησαν επίσης την κυκλοφορία στην πορτογαλική πρωτεύουσα με αποκλεισμούς δρόμων σε ένδειξη αλληλεγγύης στις καταλήψεις.

Τα μπλόκα και οι καταλήψεις αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης εκστρατείας με το σύνθημα «End Fossil: Occupy!», η οποία έχει ως στόχο να στηριχθεί και να κλιμακώσει το κίνημα των νεανικών κινητοποιήσεων για το κλίμα,.

Είναι η δεύτερη φορά που η εκστρατεία καλεί σε μαζικές καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι το προηγούμενο κύμα διαμαρτυρίας ώθησε το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης να καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους φοιτητές ένα μάθημα σχετικά με την κλιματική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από the Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back