ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Υπήρξατε μέλος του Ρήγα Φεραίου. Καταλήψεις δεν κάνατε;»

Εικόνα του άρθρου «Υπήρξατε μέλος του Ρήγα Φεραίου. Καταλήψεις δεν κάνατε;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2021, 22:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ κατά των καταλήψεων στα Πανεπιστήμια και υπέρ της «αποκατάστασης της τάξης» (στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ITV) προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση της συνέλευσης κατειλημμένης πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι φοιτητές ξεκινούν την ανακοίνωσή τους καταρχάς με την επισήμανση ότι οι καταλήψεις αποτελούν ένα διαχρονικό μέσο αγώνα κι όχι παραβατική συμπεριφορά και με την υπενθύμιση του πολιτικού παρελθόντος του δημάρχου. Του ζητούν δε να ανακαλέσει τις «ατυχείς δηλώσεις».

«Αναρωτιόμαστε πώς ένας άνθρωπος με αριστερό παρελθόν βγάζει τέτοιο αντιδραστικό λόγο; Υπήρξατε μέλος του Ρήγα Φεραίου. Καταλήψεις δεν κάνατε; Κάνατε. Μήπως είστε ενάντια και στις φοιτητικές καταλήψεις του Νοεμβρίου του 1973 ενάντια στην Χούντα, όπου τα Γιάννενα ήταν από τις πόλεις της επαρχίας, οι οποίες μέσω των καταλήψεων είχαν έντονη αντιδικτατορική δράση; Έτσι κι εμείς καταλάβαμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως το μόνο μέσο που μας είχε απομείνει για να κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνας μας» αναφέρουν.

Οι φοιτητές σημειώνουν ότι οι υπουργοί κ.κ. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδης δεν συμμετείχε σε κανέναν δημόσιο διάλογο και ότι προτίμησε «μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, την λασπολογία και την ύβρη προς όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τον Χρυσοχοΐδη να χαρακτηρίζει τους πρυτάνεις ως εθισμένους στις απειλές κακοποίησης».

«Διαλέξατε πλευρά»

«Διαλέξατε πλευρά και η πλευρά που διαλέξατε είναι αυτή που χτυπούσε και βασάνιζε φοιτητές στο ΑΠΘ. Μάλιστα προτιμήσατε να κάνετε την τοποθέτησή σας λίγες μόνο ώρες αφού εκκενώθηκε η κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ για δεύτερη φορά» αναφέρει η συνέλευση απευθυνόμενη στον δήμαρχο.

Κι αφού οι φοιτητές τον κατηγορούν ότι «τους κουνάει το δάχτυλο», ανταποδίδουν τα πυρά λέγοντας: «Καλύτερα ας μην αρχίσουμε να μιλάμε για ζητήματα δημοκρατίας στη θητεία σας».

Επί του θέματος, κατηγορούν τον δήμαρχο ότι αναπαραγάγει «την κυβερνητική προπαγάνδα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανήμπορη να επιλύσει εσωτερικά τα δικά της ζητήματα και χρειάζεται έναν εξωτερικό παράγοντα για να τα επιλύσει λες και είναι κάποιο νήπιο που έχει ανάγκη από γονεϊκή νουθεσία. Επί της ουσίας, δηλώνετε ενάντια στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, έναν θεσμό ο οποίος ιστορικά είχε σκοπό να μην μπορεί η κάθε εξουσία να παρεμβαίνει στην ελεύθερη διάδοση ιδεών και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η λύση της κυβέρνησης, η λύση που στηρίζετε, είναι αυτή της κρατικής τρομοκρατίας και επιβολής μέσω της αστυνομικής βίας. Τι θέση έχουν αυτές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα;».

Η παρέμβαση των φοιτητών κλείνει με την υπενθύμιση των αγώνων που έχουν δοθεί στην πόλη των Ιωαννίνων: από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή και την αντιδικτατορική του δράση μέχρι τους πολίτες που πάλεψαν για την «Όαση».

«Έχοντας συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους, καταλάβαμε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, έχοντας πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες - και όταν λέμε δημοκρατικές εννοούμε αμεσοδημοκρατικές και όχι κακέκτυπα δημοκρατίας. Σας προτείνουμε να θυμηθείτε το παρελθόν σας και να ανακαλέσετε τις ατυχείς σας δηλώσεις. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω» καταλήγει η συνέλευση κατάληψης πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Διαβάστε:

Υπέρ Δημόσιου Πανεπιστημίου και κατά δηλώσεων Ελισάφ

* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back