ΚΚΕ: «Μέτρα τώρα για όσους-ες σπουδάζουν»

Εικόνα του άρθρου ΚΚΕ: «Μέτρα τώρα για όσους-ες σπουδάζουν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2024, 20:14

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, συνυπογεγραμμένη και από τον βουλευτή Ιωαννίνων Νίκο Έξαρχο, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για όσους-ες σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.
«Η ελάχιστη αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ, είναι 40 ευρώ/μήνα για όσους δεν σπουδάζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες σημειωτέον συγκεντρώνονται 11 στα 22 πανεπιστήμια της χώρας και ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητριών και φοιτητών. Και μάλιστα το επίδομα αυτό δίνεται αναδρομικά, με τις αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 να ξεκινούν αυτήν την περίοδο, στην εκπνοή της ακαδημαϊκής χρονιάς» αναφέρει το ΚΚΕ.
Συμπληρώνουν ότι η αύξηση «όχι μόνο αφορά λιγότερους από τους μισούς φοιτητές, από όσους καταφέρνουν να πάρουν το επίδομα, αλλά έχει εξανεμιστεί πριν καν δοθεί από τις αυξήσεις-φωτιά των τελευταίων χρόνων στις τιμές των ενοικίων, στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα κ.α.».
Ζητούν μεταξύ άλλων να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και νοικιάζουν, να ληφθούν μέτρα ανακούφισης από το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών για σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, όπως να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενταχθούν όλες οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο, να ενισχυθεί ουσιαστικά η φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση, μετακινήσεις κ.α).


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back