Το ΚΚΕ Ιωαννίνων στηρίζει τις αντιδράσεις για τις εξορύξεις

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2023, 12:12

Η ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στηρίζει τις αντιδράσεις κατά των εξορύξεων στον Δήμο Ζίτσας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «είναι πρόκληση στην Ελλάδα, που είναι τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, να βρέθηκαν φέτος σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας» και συμπληρώνει ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί την ενέργεια εμπόρευμα. Της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ, με το χρηματιστήριο ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την πράσινη μετάβαση που χρηματοδοτείται αδρά από το «υπερμνημόνιο» του Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό είναι και το κοινό πρόγραμμα για την ενέργεια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ».

Το κόμμα εστιάζει κυρίως στις εργασιακές συνθήκες, λέγοντας ότι «υπάρχουν οι καταγγελίες των εργαζόμενων, στη φάση των ερευνών στη Ζίτσα, για ‘δουλεμπορικά γραφεία με ατομικές συμβάσεις’. Υπάρχει και η πείρα από την ίδια εταιρεία την «Energean» στην Βόρεια Ελλάδα.Έχει διακόψει τις εξορύξεις στη Καβάλα, απολύοντας εκδικητικά τους 185 εργαζόμενους που δεν αποδέχτηκαν τα σχέδιά της για εργολαβοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους».

Συμπληρώνει δε ότι «αυτή η εταιρεία πλέον έχει ως προτεραιότητα όχι τις εξορύξεις, αλλά τη διεκδίκηση της μονάδας υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου».

Επιπλέον εκκρεμούνε ο έλεγχος και τα πορίσματα για την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της.

Σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι οι κυβερνήσεις των ομίλων και οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες της ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη Ζίτσα ξεκίνησαν από τις σεισμικές έρευνες, ενώ μπορεί να γίνουν διαδοχικές πολλαπλές γεωτρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν θα περιορίσει εθελοντικά τα κέρδη της για να προστατεύσει το περιβάλλον».

Τέλος, καλεί σε στήριξη του ΚΚΕ, «τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στη στρατηγική των ομίλων και των κομμάτων που τους υπηρετούν, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να οργανώσουμε τον αγώνα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back