ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφικές ιστορίες για τις μνήμες των Εβραίων

Εικόνα του άρθρου Κινηματογραφικές ιστορίες για τις μνήμες των Εβραίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2017, 16:06
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο βραβευμένες ταινίες, που ξετυλίγουν ιστορίες για τις μνήμες των Εβραίων στη σκιά του Ολοκαυτώματος, θα προβάλλει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων με αφορμή την περιοδική έκθεση «Όταν η τέχνη γίνεται ιερή. Εβραϊκά κειμήλια από τα Ιωάννινα» που φιλοξενείται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Οι κινηματογραφικές προβολές θα γίνουν στις 11 και 13 Δεκεμβρίου, στις 18:30. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2012, 115’) του Βασίλη Λουλέ. Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Κατοχής. Πέντε παιδιά που έζησαν κρυμμένα, μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά ντοκουμέντα, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε μεγάλα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, θα προλογίσει ο Βασίλης Λουλές ενώ, αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, θα προβληθεί η δραματική ταινία «Η εκλογή της Σόφι» (1982, 150’), του Άλαν Πάκουλα, με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μέριλ Στριπ, που απέσπασε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η ταινία, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Στάιρον, αφηγείται τη ζωή της Σόφι μιας Πολωνέζας που κατάφερε να γλιτώσει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και προσπαθεί να φτιάξει από την αρχή τη ζωής της. Οι μνήμες όμως την κυνηγούν και τα τραύματα είναι κρυμμένα βαθιά μέσα της. Τα όσα πέρασε στο Άουσβιτς επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή της. Η υπόθεση ξετυλίγεται στη Νέα Υόρκη του 1947.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back