ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται τον «καλό φίλο» Βλαντίμιρ Πούτιν

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ υποδέχεται τον «καλό φίλο» Βλαντίμιρ Πούτιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 10:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε την Πέμπτη τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς ξεκίνησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, την ώρα που η Μόσχα προωθεί μια νέα επίθεση στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών τους μετά την αρχική τους συνάντηση.

Ο Πούτιν έγινε δεκτός από τον Σι με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά της πρωτεύουσας Πεκίνο.

Ο Σι δήλωσε ότι οι δύο χώρες προωθούν τη σχέση τους ως «καλοί γείτονες, καλοί φίλοι, καλοί εταίροι», σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους για τη σχέση «χωρίς όρια» που υπέγραψαν το 2022, λίγο πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Έκτοτε, η Ρωσία εξαρτάται οικονομικά όλο και περισσότερο από την Κίνα, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης περιόρισαν την πρόσβασή της σε μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορικού συστήματος.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ανέφερε ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας «δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Η συνεργασία μας στις παγκόσμιες υποθέσεις αποτελεί σήμερα έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή».

Το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη πραγματοποιείται καθώς οι δυνάμεις της χώρας του έχουν εξαπολύσει επίθεση στην περιοχή Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, στην πιο σημαντική εισβολή στα σύνορα από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, αναγκάζοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μαζί με τις προσπάθειες της Μόσχας να αξιοποιήσει τα κέρδη της στην κοντινή περιοχή του Ντονέτσκ, ο πόλεμος που διαρκεί 2 χρόνια έχει εισέλθει σε ένα κρίσιμο στάδιο για τον εξαντλημένο στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος αναμένει νέες προμήθειες αντιαεροπορικών πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε», ανέφερε ο Πούτιν σύμφωνα με το Xinhua. «Επιδιώκουμε μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, ένα δικαστήριο για τους υπεύθυνους της επίθεσης και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια κινεζική πρόταση το 2023, την οποία η Ουκρανία και η Δύση απέρριψαν, θα μπορούσε «να θέσει τις βάσεις για μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία που θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και θα συμβάλει στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ειρήνης».

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3