ΚΟΣΜΟΣ

Ο ουκρανικός στρατός οπισθοχωρεί από το Χάρκοβο

Εικόνα του άρθρου Ο ουκρανικός στρατός οπισθοχωρεί από το Χάρκοβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2024, 13:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από πολλά χωριά στη συνοριακή περιοχή του Χάρκοβο, μετά από συνεχείς πιέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε όλα τα επικείμενα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς τα στρατεύματα αγωνίζονται να περιορίσουν τη νέα διασυνοριακή εισβολή, με αρκετές πόλεις και χωριά να δέχονται σφοδρά πυρά.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση να μετακινηθούν τα στρατεύματα από τις περιοχές Λουκιάντσι και Βοβτσάνσκ ελήφθη για να «διαφυλαχθούν οι ζωές των στρατιωτών μας και να αποφευχθούν απώλειες».

Είπαν ότι η κατάσταση «παραμένει δύσκολη», αλλά επέμειναν ότι οι δυνάμεις τους «δεν επιτρέπουν στους Ρώσους κατακτητές να αποκτήσουν εδάφη».

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα στρατεύματα είχαν σταθεροποιήσει τη γραμμή του μετώπου.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν διαφύγει δυτικά τις τελευταίες ημέρες προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο -μεταξύ άλλων και από την πόλη Βοβτσάνσκ, που βρίσκεται 74 χιλιόμετρα μακριά.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βοβτσάνσκ, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι μάχες ήταν έντονες και οι ρωσικές δυνάμεις καταλάμβαναν θέσεις εντός της πόλης.

Η κατάληψη της πόλης, αν και δεν έχει ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία, αποτελεί πλήγμα για το ηθικό της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έχει στείλει ενισχύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο μετά την εισβολή της Παρασκευής -που θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες χερσαίες επιθέσεις της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Έρχεται την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο -ο πρώτος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που ταξίδεψε στην Ουκρανία αφότου το Κογκρέσο ψήφισε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα.

Μακριά από το Χάρκοβο, η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι έκλεισε προσωρινά δύο μεγάλα αεροδρόμια στη νοτιοδυτική περιοχή του Καζάν μετά από στοχευμένες επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει την επίθεση.

Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back