ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Ο ΠΟΥ ζητά στοιχεία για την αύξηση νοσημάτων του αναπνευστικού

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Ο ΠΟΥ ζητά στοιχεία για την αύξηση νοσημάτων του αναπνευστικού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 10:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από την Κίνα λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και τις εστίες πνευμονίας παιδιών, τις οποίες το γραφείο του στην Κίνα χαρακτήρισε την Πέμπτη ως έλεγχο «ρουτίνας».

Οι κινεζικές αρχές από την Εθνική Επιτροπή Υγείας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου για να αναφέρουν την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

Οι αρχές απέδωσαν την αύξηση στην άρση των περιορισμών του COVID-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως η γρίπη, το μυκόπλασμα πνευμονίας, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει τα μικρότερα παιδιά, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο ιός που προκαλεί το COVID-19.

Τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ αντιμετώπισαν ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια της αναφοράς των πρώτων κρουσμάτων COVID-19 που εμφανίστηκαν στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019.

Την Τετάρτη, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών, ανέφεραν συστάδες αδιάγνωστων πνευμονιών σε παιδιά στη βόρεια Κίνα. 

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές εάν αυτές σχετίζονταν με μια συνολική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις κινεζικές αρχές ή ήταν ξεχωριστά συμβάντα.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ζήτησε πρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από τα αναφερόμενα κρούσματα μεταξύ παιδιών, μέσω του μηχανισμού των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών.

Ζήτησε επίσης από την Κίνα περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις στην κυκλοφορία των γνωστών παθογόνων μικροοργανισμών και την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με κλινικούς γιατρούς και επιστήμονες μέσω των υφιστάμενων τεχνικών συνεργασιών και δικτύων του στην Κίνα.

Ο ΠΟΥ της Κίνας δήλωσε ότι είναι «ρουτίνα» να ζητά πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και τις αναφερόμενες ομάδες πνευμονίας σε παιδιά από κράτη μέλη, όπως η Κίνα.

Ο παγκόσμιος οργανισμός αποφάσισε να εκδώσει δήλωση για την Κίνα προκειμένου να μοιραστεί τις διαθέσιμες πληροφορίες, καθώς έλαβε έναν αριθμό ερωτημάτων σχετικά με αυτό από τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ο ΠΟΥ Κίνας σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Από τα μέσα Οκτωβρίου

Από τα μέσα Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η βόρεια Κίνα ανέφερε αύξηση των ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο των τριών προηγούμενων ετών.

Είπε ότι η Κίνα διαθέτει συστήματα για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις εμφάνισης ασθενειών και για την αναφορά αυτών των δεδομένων σε πλατφόρμες όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης.

Τις τελευταίες ημέρες, μέσα ενημέρωσης σε πόλεις όπως η Σιάν στα βορειοδυτικά έχουν δημοσιεύσει βίντεο με νοσοκομεία γεμάτα με γονείς και παιδιά που περιμένουν ελέγχους.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back