ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Κίνα: Διαστημικό σκάφος επιστρέφει με δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης

Εικόνα του άρθρου Κίνα: Διαστημικό σκάφος επιστρέφει με δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2024, 10:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο ανυψωτήρας του κινεζικού σκάφους Chang'e-6 απογειώθηκε από τη σεληνιακή επιφάνεια το πρωί της Τρίτης, μεταφέροντας δείγματα που συλλέχθηκαν από την άλλη πλευρά του φεγγαριού.

Ήταν το πρώτο σκάφος που απογειώθηκε με επιτυχία από την άλλη πλευρά της σελήνης, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua να χαρακτηρίζει την εκτόξευση ως «ένα πρωτοφανές κατόρθωμα στην ιστορία της ανθρώπινης εξερεύνησης της σελήνης».

Η ανάλυση των δειγμάτων που φέρνει πίσω θα επιτρέψει στους επιστήμονες «να εμβαθύνουν την έρευνα σχετικά με τον σχηματισμό και την εξελικτική ιστορία της σελήνης», ανέφερε το Xinhua σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Chang'e-6, Ge Ping.

Η τεχνικά πολύπλοκη αποστολή διάρκειας 53 ημερών ξεκίνησε στις 3 Μαΐου. Το σκάφος Chang'e-6 προσγειώθηκε την Κυριακή στην τεράστια λεκάνη South Pole-Aitken του φεγγαριού, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με το CNSA.


Το Chang'e-6 διαθέτει δύο μεθόδους συλλογής δειγμάτων: ένα τρυπάνι για τη συλλογή υλικού κάτω από την επιφάνεια και έναν ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή δειγμάτων πάνω από την επιφάνεια.

Οι επιστήμονες λένε ότι η «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού -που ονομάζεται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη και όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου- υπόσχεται πολλά για την έρευνα, επειδή οι κρατήρες της είναι λιγότερο καλυμμένοι από αρχαίες ροές λάβας από ό,τι η ορατή πλευρά.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία, στοχεύοντας σε μια σειρά φιλόδοξων εγχειρημάτων σε μια προσπάθεια να καλύψει το χάσμα με τις δύο παραδοσιακές διαστημικές δυνάμεις - τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η Κίνα στοχεύει να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι έως το 2030 και σχεδιάζει να κατασκευάσει μια βάση στη σεληνιακή επιφάνεια.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να στείλουν αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι μέχρι το 2026 με την αποστολή Artemis 3.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3