ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2022, 13:59
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα εγκατασταθεί στην Άρτα.

Αυτό τουλάχιστον ενημερώνει ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Τάσος Τσίνας πρώην πρόεδρος του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.

Ο κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε με ένα προσφιλή του τρόπο, στον κ. Τσίνα, ότι το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος να εγκατασταθεί στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στους, στους Κωστακιούς.

Ο κοσμήτορας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και δήλωσε ότι «το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα αποτελέσει την εναρκτήρια δομή για την ενεργό δραστηριοποίηση του Π.Α.ΤΕ.Π.Η. και τελικά ο μεγάλος ωφελούμενος από τη λειτουργία του θα είναι ο κλάδος της αγροδιατροφής στην Ήπειρο και όσοι ασχολούνται με αυτόν».

Συμπληρώνει δε στην ανακοίνωσή του κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία: Η Ήπειρος αποτελεί κρίσιμο πόλο ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, αφού διατηρεί το 17% της ελληνικής χοιροτροφίας, το 60% της πτηνοτροφίας, επεξεργάζεται το 16% του ελληνικού γάλακτος και παράγει επίσης το 16% του ελληνικού κρέατος, ενώ διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτικών επιχειρήσεων ανά κάτοικο και είναι «η μόνη ελληνική περιφέρεια που η κτηνοτροφική παραγωγή υπερτερεί της φυτικής σε αναλογία 3:1, όπως ακριβώς συμβαίνει στις αναπτυγμένες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά».

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κτηνοτροφία στην Ήπειρο είναι σε μια σχετική κάμψη τα τελευταία χρόνια, με αρκετούς παραγωγούς να βγαίνουν από το επάγγελμα. Ενδεχομένως το κέντρο να στηρίξει την αλλαγή αυτής της πορείας. Θα πρέπει βέβαια να «επιβιώσει» του νόμου Κεραμέως και η Γεωπονική σχολή…

Για το Κέντρο χουν αποδοθεί 55 στρέμματα στη βορειοανατολική πλευρά της πανεπιστημιούπολης στους Κωστακιούς. Σύμφωνα με τον κ. Τσίνα, από το 2021 διαθέτει εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας ενώ έχουν στελεχωθεί και οι διοικητικές του αρχές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back