Την ώρα που στα Γιάννενα ετοιμάζονται κινητοποιήσεις κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει ξανά ότι «θα τηρηθούν αυστηρά οι νόμοι» σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Σταθάκης μίλησε στη διεθνή διάσκεψη «Mediterranean Upstream & Midstream Summit», που διοργανώνεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές» και ότι «κεντρική επιλογή είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων».
Κατέληξε λέγοντας ότι «στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο κυρίαρχη θέση και ενισχυμένο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ».
Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. Το τρίτο βήμα είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.α.)
Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου τόνισε ότι το ισχύον νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση ως προς την ελκυστικότητα, μεταξύ 130 χωρών. Παρουσίασε επίσης τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στην εσωτερική και περιφερειακή αγορά τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου να προχωρήσει σε Κοινοπραξίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες του χώρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε πετρελαιοπιθανές περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο.
Πρόσθεσε δε ότι η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό κόλπο θα γίνει το 2019 όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών, εφόσον αυτό ανακαλυφθεί.