dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Kατέγραψαν την πρώτη γνωστή «παρθενογένεση» σε κροκόδειλο

Εικόνα του άρθρου Kατέγραψαν την πρώτη γνωστή «παρθενογένεση» σε κροκόδειλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 23:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πρώτη γνωστή περίπτωση «παρθενογένεσης» σε θηλυκό κροκόδειλο που δεν είχε καμία επαφή με αρσενικά για περίπου 16 χρόνια.

Το ερπετό κατάφερε να γεννήσει ένα πλήρως σχηματισμένο έμβρυο που ήταν κατά 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με το δικό της.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη αυτή, που αναφέρεται στο περιοδικό Biology Letters, παρέχει «δελεαστικές πληροφορίες», υποδηλώνοντας ότι οι εξελικτικοί πρόγονοί του, όπως οι δεινόσαυροι, μπορεί επίσης να ήταν ικανοί για αυτοαναπαραγωγή.

Γνωστή και ως προαιρετική παρθενογένεση, έχει καταγραφεί σε είδη πτηνών, ψαριών, σαυρών και φιδιών, αλλά ποτέ πριν σε κροκόδειλους. Είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ωάριο εξελίσσεται σε έμβρυο χωρίς γονιμοποίηση από το σπέρμα.

Ο αμερικανικός κροκόδειλος (Crocodylus acutus) μεταφέρθηκε σε αιχμαλωσία το 2002 όταν ήταν δύο ετών και τοποθετήθηκε σε ένα κλουβί στην Κόστα Ρίκα. Παρέμεινε εκεί μόνος του για τα επόμενα 16 χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2018, οι φύλακες του ζωολογικού κήπου ανακάλυψαν μια φωλιά από 14 αυγά στον περίβολο. Τα αυγά αυτά δεν εκκολάφθηκαν, αλλά ένα από αυτά περιείχε ένα πλήρως σχηματισμένο έμβρυο.

Η γενετική ανάλυση των ιστών από την καρδιά του εμβρύου και από το δέρμα της μητέρας που είχε αποβληθεί αποκάλυψε ταύτιση 99,9% - επιβεβαιώνοντας ότι ο απόγονος δεν είχε πατέρα.

Πάνω: Ενήλικος αμερικανικός κροκόδειλος, Crocodylus acutus. Κάτω: Νεκρό έμβρυο αμερικανικού κροκόδειλου, Crocodylus acutus, ParthenogenQ. Dwyer/BIOLOGY LETTERS 

Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας, οι ερευνητές λένε ότι οι παρθενογεννήσεις μπορεί να είναι πιο συχνές στους κροκόδειλους, αλλά να έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα, επειδή οι επιστήμονες δεν έψαχναν για τέτοιες περιπτώσεις.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για τα ερπετά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία να γεννούν σμήνη αυγών, δεδομένου του χρόνου απομόνωσης από τους συντρόφους τους, τα οποία κανονικά θα θεωρούνταν μη βιώσιμα και θα απορρίπτονταν. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν επομένως ότι τα αυγά θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς την πιθανή βιωσιμότητά τους όταν τα αρσενικά απουσιάζουν», αναφέρουν οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία.

Δεν είναι σαφές γιατί η παρθενογένεση εμφανίζεται σε διαφορετικά είδη, αλλά τα περιστατικά εμφανίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία όλο και πιο συχνά, πιθανώς επειδή οι ερευνητές τα αναζητούν πλέον. Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη που είναι ικανά για παρθενογένεση όταν ο αριθμός τους μειώνεται και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

«Τα νέα αυτά στοιχεία προσφέρουν δελεαστικές πληροφορίες για τις πιθανές αναπαραγωγικές ικανότητες των εξαφανισμένων συγγενών των κροκοδείλων», αναφέρουν οι επιστήμονες, «κυρίως των δεινοσαύρων».

Με πληροφορίες από The Guardian, BBC.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3