Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Κατέβηκαν» δημοφιλή add-on του Kodi

Εικόνα του άρθρου «Κατέβηκαν» δημοφιλή add-on του Kodi
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2017, 04:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μερικά από τα μεγαλύτερα add-on του Kodi δεν είναι πλέον διαθέσιμα, όπως αναφέρει το TorrentFreak, καθώς τα ZemTV και Phoenix έκλεισαν έπειτα από μήνυση της αμερικανικής συνδρομητικής δορυφορικής πλατφόρμας Dish Network, ενώ στην συνέχεια το ίδιο έκαναν και άλλοι προγραμματιστές.

Τα add-on, τα οποία επιτρέπουν το δωρεάν streaming ταινιών, σειρών αλλά και «ζωντανού» τηλεοπτικού περιεχομένου, κατηγορούνται για την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας διάφορων καναλιών. Σε δήλωση στο φόρουμ TVAddons, οι δημιουργοί του Phoenix Cosmix επιβεβαίωσαν τη διακοπή της λειτουργίας του, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον ακριβή λόγο.

Φαίνεται πάντως ότι, παρόλο που η μήνυση του Dish Network στρέφεται εναντίον άλλων add-on, προγραμματιστές όπως η ομάδα Cosmix θέλουν να προλάβουν ενδεχόμενη μελλοντική αγωγή και τα χρηματικά ποσά που θα χρειάζονταν για τις αποζημιώσεις. Πολλοί προγραμματιστές άλλωστε ασχολούνται με τα add-on από χόμπι, χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος.

Επομένως, καθώς οι αποζημιώσεις για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να φτάσουν στα ύψη (το Dish Network ζητά 150.000 δολάρια για κάθε παραβίαση), οι προγραμματιστές μπορεί να δεχθούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Ο ZemTV πρωτοστατεί ως «αξιόπιστη πηγή» ζωντανών τηλεοπτικών μεταδόσεων από όλο τον κόσμο. Η Phoenix, από την άλλη πλευρά, πρόσφερε πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και αθλητικές μεταδόσεις, γεγονός που την οδήγησε να γίνει ένα από τα αγαπημένα πρόσθετα που διαφήμιζαν οι λιανοπωλητές που πωλούν «πλήρως φορτωμένες» συσκευές με Kodi. Τον Απρίλιο, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΕ) απαγόρευσε την πώληση set-top boxes με προεγκατεστημένα στο Kodi add-on που δίνουν πρόσβαση σε πειρατικό υλικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, παρόλο που είναι νόμιμη η τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα set-top boxes, οι συγκεκριμένες συσκευές ήταν διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθούν την πειρατεία. Μάλιστα, το Ευρωδικαστήριο ξεκαθαρίζει πως δεν παίζει κανένα ρόλο ότι αναπαράγουν απευθείας αυτό το υλικό, χωρίς να το “κατεβάζουν”.

Τα συγκεκριμένα set-top boxes έδιναν απευθείας πρόσβαση σε πειρατικό υλικό, γεγονός που διευκόλυνε το καταναλωτικό κοινό στην παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών του. Ο πωλητής είχε «πλήρη επίγνωση των συνεπειών της συμπεριφοράς του», εμπορευόμενος τις συσκευές για την αποκόμιση κέρδους.

 Το Kodi όλο και πιο συχνά εμπλέκεται σε νομικές περιπέτειες, παρόλο που αποθαρρύνει ενεργά την προώθηση των πρόσθετων πειρατείας στην πλατφόρμα του και ζητά από τους προγραμματιστές των αποκαλούμενων πειρατικών πρόσθετων να μην συσχετίζονται με το Kodi. Η ομάδα ονειρεύεται να διαθέσει νόμιμες υπηρεσίες όπως το Amazon και το Netflix που προσφέρουν τις δικές τους εφαρμογές.

Πηγή: Με πληροφορίες από το Engadget

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back