Oikonomou pisoi
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Καταστηματάρχες Καλλάρη: «Βομβαρδισμένη περιοχή, σαν να μην έγινε τίποτα για την αστυνομία»

Εικόνα του άρθρου Καταστηματάρχες Καλλάρη: «Βομβαρδισμένη περιοχή, σαν να μην έγινε τίποτα για την αστυνομία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2021, 22:46
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Το περασμένο Σάββατο, μέρα του ματς του ΠΑΣ με τον Παναθηναϊκό, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στον πεζόδρομο της Καλλάρη, με τη συμπλοκή να επεκτείνεται εκτός οπαδικών «στρατοπέδων». Οι καταστηματάρχες της Καλλάρη με επιστολή τους, καταγγέλλουν μια σειρά ζητήματα, σχετικά με το περιστατικό, την αντιμετώπισή του και τη στάση της αστυνομίας, που τη χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά προκλητική». Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη σοβαρότητα του επεισοδίου σε ένα κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης, δεν αναφέρθηκε στα αστυνομικά δελτία.

Η επιστολή τους είναι η παρακάτω:



Το Σάββατο, στις 18/9/2021, στην Καλλάρη, τον πιο  πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, έλαβε χώρα ένα  ανεπίτρεπτο γεγονός, τόσο για τη λειτουργία ενός εμπορικού και ιστορικού  δρόμου, όσο και για την λειτουργία της τοπικής μας κοινωνίας.
Οπαδοί  δύο ομάδων, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΣ Γιάννενα, ενεπλάκησαν αγρίως  σε οπαδικό καβγά, ο οποίος εξελίχθηκε σε σχεδόν εμπόλεμη σύρραξη, με  καπνογόνα, ιπτάμενες καρέκλες και τραπέζια από τα γύρω καταστήματα,  ποτήρια, μπουκάλια, σπασμένα γυαλιά, πέτρες και κομμάτια από πλάκες  πεζοδρομίου. Οι οπαδοί δεν φαίνεται να είχαν επίγνωση των πράξεών τους,  καθοδηγούμενοι από τον φανατισμό τους, γιατί από καθαρή τύχη δεν γίνανε σοβαροί τραυματισμοί.
Όταν αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους ένα  σκηνικό βομβαρδισμένης περιοχής, σοκαρισμένους ανθρώπους και υλικές  ζημιές, κι αφού πέρασαν 40 ολόκληρα λεπτά, εμφανίστηκε η αστυνομία, η  οποία πολλάκις είχε κληθεί και ποσώς ανταποκριθεί. Σαν να μην έγινε τίποτα, οι αστυνομικοί μας είπαν να κάνουμε καταγραφή των ζημιών και  καταγγελία κατ΄αγνώστου στην αστυνομία.
Ως ιδιοκτήτες καταστημάτων  της Καλλάρη και χρόνια αγωνιζόμενοι για την εύρυθμη λειτουργία του  δρόμου, επιλέγουμε να καταγγείλουμε δημόσια την εξαιρετικά προκλητική  στάση της αστυνομίας, που κατά τη γνώμη μας στοιχειοθετεί μια  στοχοποίηση της Καλλάρη.
Διότι η παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο  μας, είναι πάντα άμεση και δυναμική όταν δεν υπάρχει κίνδυνος ή ανάγκη,  παρά πρόθεση εκφοβισμού των καταστηματαρχών, των εργαζομένων, των  θαμώνων και των διερχομένων της οδού. Τη μοναδική φορά που θα ήταν  απαραίτητη η παρέμβαση της αστυνομίας, έλαμψε δια της απουσίας της, αλλά  και διά της αδιάφορης στάσης της , όταν τελικά εμφανίστηκε.
Δεν  επιλέγουμε να κάνουμε καταγγελία κατ’ αγνώστων, διότι δεν θέλουμε και  δεν πρέπει να βαλθούμε ενάντια σε κάποιο άτομο (πιθανόν νεαρό ηλικιακά),  έχοντες γνώση ότι οι οπαδικές συμπεριφορές είναι πρόβλημα κοινωνικό,  απορρέει από παθογόνα ζητήματα που δεν αφορούν μια μονάδα μόνον, αλλά  εκφράζουν το συλλογικό κοινωνικό και πολιτισμικό μας επίπεδο.
Ως  εκ τούτου, απαιτούμε από την αστυνομία, όχι επιπλέον άκρατη ή  ανεξέλεγκτη αστυνόμευση, αλλά ουσιαστική προστασία του πολίτη και της  κοινωνίας, με διακριτικότητα και σεβασμό.
Επίσης καλούμε τους  συνδέσμους όλων των ομάδων να καλλιεργούν συνθήκες άμιλλας και  φιλαθλητισμού αντί καταστάσεων χουλιγκανισμού και λανθασμένης (ενίοτε  επικίνδυνης) εκτόνωσης.
Ουσιαστική μας πρόθεση, πέραν της  επιβίωσης των καταστημάτων μας,  η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της  πόλης μας, αλλά και η επιβίωση του πολιτισμού.
                                
                                                            Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων της Καλλάρη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3