ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση των αγορών και της στερλίνας

Εικόνα του άρθρου Κατάρρευση των αγορών και της στερλίνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2016, 12:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά το «πάρτι» στα χρηματιστήρια λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στη Βρετανία με τις αγορές να προεξοφλούν την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα το πρωί ήρθαν τα πάνω κάτω.

Έτσι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η στερλίνα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985 και ανέρχεται σε 1,33 δολάριο, με τις αγορές παγκοσμίως να θυμίζουν ασανσέρ. Το ευρώ από 1,14 υποχωρεί κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου. Αντίθετα ενισχύεται πάνω από 6% έναντι της βρετανικής λίρας.

Πάνω από 8% υποχωρούσε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η συνεδρίαση, με τον Ιάπωνα ΥΠΟΙΚ να δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις ελίξεις και θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στο σύστημα.

Το Brexit βυθίζει και το πετρέλαιο. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν απώλειες κοντά στο 6% υποχωρώντας στα 47 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται πάνω από 5% ξεπερνώντας τα 1.320 δολάρια η ουγγιά.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν και τις αγορές ομόλογων με το αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί σε χαμηλό τετραετίας, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων να αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα η ΕΚΤ να ανακοινώσει μέτρα παρέμβασης στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η ΕΚΤ δεν θα συγκαλέσει ακόμα τη συνεδρίαση του συνεδρίου της και θα περιμένει τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3