Ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά έργα του 19ου αιώνα της Πρέβεζας, είναι το κάστρο του Παντοκράτορα, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Ένα κάστρο που χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «μνημείο» το 1965 και το οποίο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Το 2017, μάλιστα, χώρος του κάστρου κρίθηκε μη ασφαλής, συνοδεία απαγόρευσης χρήσης και εισόδου.
Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων έρχεται να παρέμβει και να ζητήσει από τον Δήμο Πρέβεζας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων υπενθυμίζει τη διαδρομή του κάστρου στη σύγχρονη εποχή.
Το 1988, ξεκίνησε η παραχώρηση του κάστρου στον Δήμο Πρέβεζας με σκοπό τη φιλοξενία εκδηλώσεων πολιτισμού και αναψυχής. Από το 1985 ήδη, ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπόνησε ερευνητικό πρόγραμμα με κέντρο το εν λόγω οχυρωματικό μνημείο. Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης της προσβασιμότητας υπό την επίβλεψη της τότε 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
«Ο Δήμος Πρέβεζας απέβλεπε, εκτός από τη μελέτη και την ανάδειξη του μνημείου, στην αποκατάσταση και επανάχρησή του, το οποίο δεν τελεσφόρησε ολοκληρωτικά, όμως ο χώρος φιλοξένησε για δεκαετίες πολιτιστικά δρώμενα. Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη συμμετοχή κοινού λάμβαναν χώρα στο Κάστρο του Παντοκράτορα συμβάλλοντας στην ανάδειξη και στην αξιοποίησή του, και κατ’ επέκταση στη συνολική ανάδειξη της Πρέβεζας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μέχρι που ήρθε η απαγόρευση χρήσης και εισόδου στο εσωτερικού του κάστρου πριν από επτά χρόνια.
«Στα χρόνια που μεσολάβησαν τίποτα ουσιαστικό δεν ξεκίνησε. Σήμερα, η κατάστασή του είναι περισσότερο επιβαρημένη από ποτέ και η αποδόμηση των συνδετικών κονιαμάτων των τοιχοποιιών έχει ενταθεί στο σημείο να προκαλούνται συνεχείς καταπτώσεις υλικού και να εισχωρεί νερό στο εσωτερικό του. Οι πρόσφατες καταρρεύσεις στις τοιχοποιίες επιβεβαιώνουν την εγκατάλειψη που κυριαρχεί στο μνημείο ενώ ο κίνδυνος για περαιτέρω κατάρρευση σημαντικής έκτασης τμήματός του είναι άμεσος» επισημαίνει ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Για τον σύλλογο, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ανάγκη λήψης σωστικών ενεργειών. Παράλληλα, o σύλλογος εκφράζει την εύλογη απορία του για την αδυναμία εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων από τους αρμόδιους φορείς.