Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 17-11-2016, 11:09
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτό το Σάββατο 19 του μήνα, στις 19.00, οι πρόσφυγες του Κατσικά κάνουν έκθεση φωτογραφίας στο καφέ «Σαλίγκαρος» στη στοά Αλιέως, στην Ανεξαρτησίας 70-72. Έχει τον εύγλωττο τίτλο «Καρτ ποστάλ από τον Κάτσικα-Wish we were not here», με μια παράφραση του τίτλου των Pink Floyd, από την… ανάποδη: αυτοί οι άνθρωποι που μπήκαν στη ζωή μας και μέχρι τώρα, πολλοί και πολλές τους συμπαραστάθηκαν, άλλοι πάλι όχι, δεν είναι εδώ από επιλογή, αλλά διωγμένοι από έναν απάνθρωπο πόλεμο. Ο Αλί, ο Χανάν, ο Αχμάντ, ο Τόνι, ο Μουσάμπ, ο Κάουα, ο Μοχάμεντ Αλί, ο Μαχμούντ και ο Αχμέτ είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που, μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για περισσότερους από 6 μήνες περιμένοντας την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ευρώπη.
 Αυτή τη στιγμή ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο φωτογραφίας από όπου και μας στέλνουν τις καρτ-ποστάλ τους, αποκαλύπτοντας την καθημερινή ζωή στον καταυλισμό.
 Άλλοτε συγκινητικές, συναισθηματικές, θλιβερές, άλλοτε αισιόδοξες, καμιά φορά ακόμα και κωμικές, αυτές οι φωτογραφίες είναι ένας τρόπος για να μετριαστεί η δραματική φύση της εξορίας και να παρουσιαστεί, με μια προβλεπόμενη δόση σαρκασμού, το βάρος του μεταναστευτικού ταξιδιού σε ένα φιλικό πλαίσιο που συνήθως συναντάμε σε χαρούμενες διακοπές.

Αυτή η διπλή αφήγηση επιτρέπει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να αφήσουν πίσω τους, έστω προσωρινά, τα δεινά τους και να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους στον κόσμο. Η ιδέα του διαδραστικού φωτογραφικού project ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία της οργάνωσης Jungleye, με επικεφαλής τη φωτογράφο Severine Sajous και την αρχιτέκτονα Julie Brun, στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στο Calais, της Γαλλίας, γνωστό και ως «ζούγκλα». Τον Ιούνιο του 2016, η οργάνωση Jungleye (το μάτι της ζούγκλας) «μετανάστευσε» από το Καλαί στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά και διοργάνωσε, με τη συνεργασία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ένα workshop φωτογραφίες που διήρκεσε τρεις εβδομάδες.
 Η Jungleye είναι μια οργάνωση που δραστηριοποιείται για να δώσει φωνή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταθέσουν την καθημερινή τους πραγματικότητα και να μοιρα-στούν τα συναισθήματά τους, χάρη στην φωτογραφία.

Η έκθεση διοργανώνεται από την οργάνωση Jungleye το Photometria International Photography Festival με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της δράσης Photo Europe Days του Ευρωπαικού δικτύου Photo Europe Network (PHEN).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus