Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο καπνός από τις φωτιές στον Καναδά έσβησε τον ορίζοντα

Εικόνα του άρθρου Νέα Υόρκη: Ο καπνός από τις φωτιές στον Καναδά έσβησε τον ορίζοντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2023, 01:46
ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για την ποιότητα του αέρα την Τετάρτη, καθώς ο καπνός από εκατοντάδες πυρκαγιές στον Καναδά κατηφόρισε νότια, ρίχνοντας μια θαμπή γκρίζα ωχρότητα πάνω από τους ορίζοντες των πόλεων, ενώ αξιωματούχοι προτρέπουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Στελέχη των υπηρεσιών Υγείας από το Βερμόντ μέχρι τη Νότια Καρολίνα, στην Ανατολική Ακτή, αλλά επίσης και στο Οχάιο και το Κάνσας, στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ, κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στο ύπαιθρο. Τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή και ενέχουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποίησαν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα από τη Νέα Αγγλία έως τη Νότια Καρολίνα.

«Η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ερεθισμού για όσους πάσχουν από αναπνευστικές ασθένειες», έγραψε στο Twitter το γραφείο της υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον. «Περισσότερος καπνός αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Τα σχολεία πάνω και κάτω από την ανατολική ακτή ακύρωσαν υπαίθριες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών προπονήσεων, εκδρομών και διαλειμμάτων, για να προστατεύσουν την υγεία των μαθητών.

Ο καπνός διασχίζει τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ από τον Καναδά, όπου η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς και έντονα λόγω των επίμονων θερμών και ξηρών συνθηκών. Ο Καναδάς βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών όλων των εποχών.

Ο ουρανός πάνω από τη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής ήταν ομοιόμορφα γκρίζος και ο αέρας μύριζε σαν καμένο ξύλο. Σε πολλά μέρη, ο πρωινός ήλιος φαινόταν σαν ένας μικρός λαμπερός πορτοκαλί δίσκος. Οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μπορούν να φανούν από χιλιόμετρα μακριά σε μια καθαρή μέρα, έγιναν σχεδόν αόρατοι.

Από το πρωί της Τετάρτης, η Νέα Υόρκη είχε τη δεύτερη χειρότερη ποιότητα αέρα στον κόσμο, σύμφωνα με κατάταξη των μεγάλων πόλεων από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir, με το Δελχί, τη μαστιζόμενη από το νέφος πρωτεύουσα της Ινδίας, να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου.

Ο καπνός των πυρκαγιών έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αύξηση των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά για άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και ερεθισμό των ματιών, φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Reuters/Leah Millis


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back