ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: 20.000 κάτοικοι εκκενώνουν το Γέλοουναϊφ

Εικόνα του άρθρου Καναδάς: 20.000 κάτοικοι εκκενώνουν το Γέλοουναϊφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/08/2023, 00:38
ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν φράξει τον μοναδικό δρόμο έξω από την καναδική πόλη Γέλοουναϊφ, αφού οι αρχές διέταξαν την πρώτη εκκένωση πρωτεύουσας που έγινε ποτέ λόγω της πυρκαγιάς που εξελίσσεται.

Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι -όλος ο πληθυσμός- έλαβαν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς βομβαρδιστικά νερού πετούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και οι αρχές προειδοποίησαν ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να φτάσει στην πόλη μέχρι το Σαββατοκύριακο.


Οι επιχειρήσεις εκκένωσης θα συνεχιστούν μέχρι να εγκαταλείψει με ασφάλεια την πόλη όλος ο πληθυσμός, δήλωσε η δήμαρχος του Γέλοουναϊφ, Ρεμπέκα Άλτυ. Η ίδια προειδοποίησε τους κατοίκους να πάρουν μαζί τους νερό και τρόφιμα στο αεροδρόμιο της πόλης, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλες αναμονές για να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση.

Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή 16 χιλιόμετρα από το Γέλοουναϊφ, την πρωτεύουσα των αχανών και αραιοκατοικημένων Βορειοδυτικών Εδαφών. Η πόλη βρίσκεται περίπου 250 μίλια νότια του Αρκτικού Κύκλου.

Ο Καναδάς διανύει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών, με περισσότερες από 1.000 ενεργές πυρκαγιές να καίνε σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 236 στα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Καθώς ο πυκνός καπνός σκέπαζε την πόλη, η κυκλοφορία μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την πόλη Φορτ Πρόβιντενς, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ ενός πρατηρίου καυσίμων.


Ο Σέιν Τόμσον, υπουργός δημοτικών και κοινοτικών υποθέσεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τώρα το Γέλοουναϊφ θα πρέπει να οδηγήσουν 15 ώρες νότια στο Λενούκ της Αλμπέρα για να βρουν καταλύματα, καθώς τα άλλα κέντρα εκκένωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι πλέον γεμάτα.

Φωτογραφία: REUTERS/Pat Kane


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back