Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για τις πλημμύρες

Εικόνα του άρθρου «Καμπανάκι» για τις πλημμύρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2018, 11:33
ΕΛΛΑΔΑ

Η μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου στους 66 δήμους της Αττικής από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), για λογαριασμό της οποίας εξάλλου συντάχθηκε.

Αναφερόμενος ο κ. Λέκκας στο «τι μέλλει γενέσθαι» ως προς το λεκανοπέδιο Αττικής, τόνισε «πολύ φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως, τίποτε. Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Θα τα κάνουμε με προοπτική 20ετίας και πόσο σίγουροι είμαστε, σήμερα, ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν τότε τα χαρακτηριστικά της διανυόμενης εποχής…;» αναρωτήθηκε.

Επίσης ανάφερε ότι «υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία».

Ακόμη υπογράμμισε ότι οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιαστικές ή και σε αστικές περιοχές όπως συνέβη πρόσφατα στο Μάτι Αττικής, συντελούν πλέον στην επιδείνωση των συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 4 φορές περισσότερο και κατά 8 φορές πιο πολύ στα καταιγιστικά φαινόμενα! Ο κ. Λέκκας εστίασε στη σημασία παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα. «Εκείνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι πλέον τους κινδύνους και την διακινδύνευση μέσα στην πρωτεύουσα».

Τέλος ανάφερε ότι πρέπει να επανασχεδιαστούν όλα τα υπάρχοντα συστήματα σχεδίων κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανά δήμο αλλά ταυτόχρονα για όλους τους δήμους της Αττικής με κάποιες στη συνέχεια εξειδικευμένες παρεμβάσεις, όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υψηλός.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back