ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Καλιφόρνια: Στο μικροσκόπιο τα ατυχήματα των ρομποταξί

Εικόνα του άρθρου Καλιφόρνια: Στο μικροσκόπιο τα ατυχήματα των ρομποταξί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2023, 17:08
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η ρυθμιστική αρχή αυτοκινήτων της Καλιφόρνιας δήλωσε χθες ότι διερευνά «πρόσφατα σχετικά περιστατικά» που αφορούν τα αυτόνομα οχήματα Cruise της General Motors στο Σαν Φρανσίσκο και ζήτησε από την εταιρεία να αποσύρει τα μισά ρομποταξί της από τους δρόμους.

Η δήλωση του Τμήματος Αυτοκινήτων της Καλιφόρνιας (DMV) ήρθε μετά την εμπλοκή ενός ρομποταξί της Cruise σε σύγκρουση με όχημα της Πυροσβεστικής στο Σαν Φρανσίσκο αργά την Πέμπτη, το τελευταίο ατύχημα με τα αυτοκινούμενα οχήματα.

Η ρυθμιστική αρχή ζήτησε από την Cruise να μειώσει αμέσως τον ενεργό στόλο οχημάτων της κατά 50% μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και η εταιρεία να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

«Η DMV διατηρεί το δικαίωμα, μετά από διερεύνηση των γεγονότων, να αναστείλει ή να ανακαλέσει τις άδειες δοκιμών και/ή ανάπτυξης» εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδικαιολόγητος κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Η Cruise δήλωσε ότι ένα από τα αυτοκίνητά της «εισήλθε στη διασταύρωση με πράσινο φανάρι και χτυπήθηκε από ένα όχημα έκτακτης ανάγκης που φαινόταν να κατευθύνεται στον τόπο του ατυχήματος».

Το αυτοκίνητο «αναγνώρισε τον κίνδυνο σύγκρουσης και ξεκίνησε έναν ελιγμό πέδησης, μειώνοντας την ταχύτητά του, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σύγκρουση», ανέφερε σε δήλωσή της την Παρασκευή η εταιρεία, η οποία διερευνά το περιστατικό.

Η αρχική έρευνα δείχνει ότι η σύγκρουση συνέβη όταν ένα πυροσβεστικό όχημα κινούνταν με τα μπροστινά κόκκινα φώτα και τη σειρήνα αναμμένα, ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο στο Reuters.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο μοναδικός επιβάτης του αυτόνομου οχήματος (AV) μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο με τραυματισμούς που δεν απειλούν τη ζωή του.


Οι άδειες

Η Επιτροπή Δημόσιων Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας (CPUC) ψήφισε την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψει στα ρομποτάξι της Cruise και της Waymo της Alphabet να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας σε όλο το Σαν Φρανσίσκο και να χρεώνουν τους επιβάτες για τις διαδρομές παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των υπηρεσιών της πόλης.

Οι δύο εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές ρομποταξί που περιορίζονται σε ώρες και γεωγραφικές περιοχές εντός του Σαν Φρανσίσκο.

Ο εισαγγελέας της πόλης David Chiu ζήτησε την Πέμπτη από την CPUC να ανακαλέσει την απόφασή της, ενώ η πόλη θα καταθέσει φάκελο για νέα ακρόαση. «Είδαμε ότι αυτή η τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη […]. Το Σαν Φρανσίσκο θα υποστεί σοβαρές ζημιές από αυτή την ανεμπόδιστη επέκταση», ανέφερε σε δήλωσή του.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: getcruise

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back