ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

… «καλαίσθητα κι αρχοντικά» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπραγγέλων

Εικόνα του άρθρου … «καλαίσθητα κι αρχοντικά» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπραγγέλων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2023, 22:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τον τίτλο «καλαίσθητα κι αρχοντικά» έχει το ημερολόγιο (για το 2023) του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων με πρόεδρο τον Χρήστο Ζαμπακόλα.

Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στο ζαγορίσιο σιγκούνι (φλοκωτό ή φλοκάτα), το σημαντικότερο κομμάτι της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς. Το σιγκούνι ήταν ένα είδος πανωφοριού χωρίς μανίκια. Ήταν το πιο ακριβό και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της φορεσιάς.

«Οι κάτοικοι των Ασπραγγέλων, παρόλο που κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου βίωσαν την καταστροφή του χωριού τους, κατάφεραν να διασώσουν έναν σημαντικό αριθμό σιγκουνιών τα οποία οι απόγονοί τους φυλάσσουν με ευλάβεια μέχρι και σήμερα. Με την καταγραφή και φωτογράφιση των σιγκουνιών αυτών επιχειρούμε να αναδείξουμε και να κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό αυτό το ξεχωριστό κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού.Του Ημερολογίου προτάσσεται αναλυτική εισαγωγή όπου έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες πληροφορίες γύρω από την ιστορία του ζαγορίσιου σιγκουνιού» σημειώνεται από τον Σύλλογο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί δημοσίως όλους/ες όσους/ες του εμπιστεύτηκαν τα σιγκούνια τους για τις ανάγκες έκδοσης του ημερολογίου: Μαρίνα Γκάνου, Ανθούλα Καμτσίκα, Γεωργία Κομπάρου, Άλκηστη Κυριαζή, Ουρανία Μαλετσίδη, Ντίνα Παπαναστασίου, Ηρώ Παπαποστόλου, Αριστέα Σούζου, Ολυμπία Τσαπάρη, Κωνσταντίνο Βαζάκα και Κωνσταντίνο Καρβούνη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back