Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι των… ημίμετρων

Εικόνα του άρθρου Καλάθι των… ημίμετρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2022, 10:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «καλάθι του νοικοκυριού» εξ αρχής ήταν μια διφορούμενη και εμβαλωματική παρέμβαση στην ακρίβεια, από ένα υπουργείο που αρνείται πεισματικά να παρέμβει με δραστικό τρόπο στην αγορά.

Τις δύο πρώτες μέρες αποδεικνύεται… «ακριβό στα πίτουρα και φτηνό στα άλευρα» με μια σειρά ανακολουθίες, τις οποίες το Υπουργείο Ανάπτυξης συντηρεί ή και καλύπτει.

Καταρχάς, το καλάθι αφορά προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας», τα οποία έχουν κριθεί ως «απολύτως απαραίτητα», από την κυβέρνηση και στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, είναι και εν μέρει κατευθυντήρια γραμμή προς συγκεκριμένα προϊόντα και αλυσίδες, κάτι που η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι είναι εντός πλαισίων. Κοινωνικά, είναι ένα ιδιότυπο δελτίο, το οποίο αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, παρεμβαίνοντας στην επιλογή των καταναλωτών και όχι στις τιμές των εταιριών.

Δεύτερον, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερων και άμεσων συγκρίσεων, παρά μόνο όσες επιτρέπει το e-katanalotis. Οι πρότερες τιμές των ίδιων προϊόντων έχουν αποσυρθεί από το σύστημα και υπάρχει μόνο η διαθέσιμη σύγκριση στο «καλάθι νοικοκυριού».

Τρίτον, κάποια καίρια προϊόντα (μοσχάρι, κοτόπουλο, λάδι) έχουν ακριβώς τις ίδιες (ακριβές) τιμές με πριν.

Στο μεταξύ, τα προϊόντα εκτός καλαθιού ακριβαίνουν διαρκώς: συσκευασία σοκολατούχου γάλακτος αυξήθηκε τέσσερα λεπτά από τις 28/10, φέτα 400 γρ. πήρε 30 ολόκληρα λεπτά μέσα σε τέσσερις μέρες, γιαούρτι 500γρ ακρίβυνε 10 λεπτά από τις 31 Οκτωβρίου. Όλα αυτά φυσικά σε επώνυμα προϊόντα. Όχι αυτά για την «πλέμπα»…

Κατά τα λοιπά, οι δηλώσεις του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη περί «σβησίματος πληθωρισμού 2 μηνών» στα προϊόντα του «καλαθιού», είναι μόνο προς επικοινωνιακή κατανάλωση και δεν αντέχουν σε κριτική…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back