Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καλά ξεμπερδέματα κ. Καχριμάνη…»

Εικόνα του άρθρου «Καλά ξεμπερδέματα κ. Καχριμάνη…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2022, 17:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «εμμονικούς χειρισμούς» κατηγόρησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας του παράλληλα την ευχή «καλά ξεμπερδέματα».

Η κριτική του κ. Ριζόπουλου επικεντρώθηκε σε δύο μείζονα θέματα: στο πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας και το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Για το κλειστό της ξιφασκίας, ο επικεφαλής της παράταξης στάθηκε αρχικά στην προμήθεια πάνελ από το Ελληνικό εκ μέρους του γιου του κ. Καχριμάνη για την κτηνοτροφική επιχείρησή του. «Το βάρος της απόδειξης ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο πέφτει στις πλάτες του κ. Καχριμάνη διότι μεταξύ του ιδίου, της οικογένειάς του και της Ιντρακάτ προκύπτει μια ‘τριγωνική σχέση’» είπε. Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα δημιουργείται από τη στιγμή «που υπάρχει συναλλαγή της Περιφέρειας με Ιντρακάτ και μετά της ίδιας εταιρίας  με την οικογένειά του, χωρίς κανείς να ξέρει αν οι ποσότητες και το ποσό της σύμβασης συμφωνούν».

Ο κ. Ριζόπουλος έκανε αναφορά και στη φορολογική διάσταση της υπόθεσης. «Κάθε συναλλαγή η οποία ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, προσδιορίζεται από μία σύμβαση και αναγνωρίζεται ως έγκυρη όταν κατατίθεται στις φορολογικές αρχές. Για να υπάρξει πληρωμή πρέπει να υπάρχει τιμολόγιο και δελτία αποστολής που περιγράφουν τι μεταφέρεται και σε ποιον πηγαίνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του... χώρεσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα οπως και η δέσμευση του τελευταίου για ένα σύγχρονο, κλειστό γυμναστήριο. Ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε τον κ. Καχριμάνη ότι απώλεσε «16 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε δεσμευτεί ο τότε πρωθυπουργός».

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο θα στοιχίσει το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας ενώ υπενθύμισε ότι «το πήγαμε στον Κατσικά όπου χρειάζεται τροποποίηση της σύμβασης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η παραχώρηση της έκτασης του αγροκτήματος Κατσικά έγινε από το υπουργείο για να δημιουργηθεί εκεί πάρκο αγροτικής καινοτομίας. Μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς προσδοκίες του κ. Καχριμάνη, δεν έχει υπάρξει τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης των 1000 συνολικά στρεμμάτων.

Ο κ. Ριζόπουλος κατηγόρησε τον κ. Καχριμάνη ότι οδήγησε την Οικονομική Επιτροπή «σε παράβαση καθήκοντος και τώρα εμπλέκει και τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου με τις αποφάσεις του. Το μόνο που εύχομαι είναι καλά ξεμπερδέματα».

Ίδια ευχή και για το πάρκο τεχνολογίας, με τον κ. Ριζόπουλο να αναφέρει ότι με δική του πρωτοβουλία άνοιξε το θέμα δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου μετά από συζήτηση με την P&I και σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης.

Καταρχάς αναρωτήθηκε πώς το έργο αυτό από τα 4 εκατ. ευρώ πήγε στα 25 εκατ. ευρώ και τώρα στα 48 εκατ. ευρώ χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο (σ.σ. ο κ. Καχριμάνης μίλησε τελευταία για προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ). Τα μισά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα με δάνειο. Και το δάνειο είναι ένα μεγάλο ζήτημα. «Η Ήπειρος κινδυνεύει να βγει χρεωμένη με ένα δάνειο 20 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α.» τόνισε. Εξέφρασε δε την απορία του για τη συμμετοχή της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος» στην όλη υπόθεση ως φορέα υλοποίησης, μιας «εταιρίας  με τζίρο λίγο πάνω από 1 εκ. και ταμειακά διαθέσιμα 51.000» όπως είπε.

«Το δάνειο αυτό πως θα το πληρώνουμε και για ποιο λόγο; Για να φτιάξουμε τι; Για να καλυφτούν οι μεγαλοϊδεατισμοί ενός ανθρώπου που έχει παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος και είναι κολλημένος στην καρέκλα; Για να ικανοποιηθεί το εγώ ενός ανθρώπου που μας έχει φορτώσει 3,5 εκ. ευρώ πρόστιμο από τα σκουπίδια, ένα γήπεδο που δεν ξέρουμε τι θα γίνει κι έναν δανεισμό 24 εκ. ευρώ;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.

Κατέληξε λέγοντας ότι η κατασκευή του πάρκου στην Ήπειρο είναι εθνική υπόθεση και ότι, αν προκύπτει δανεισμός, αυτόν πρέπει να τον αναλάβει η κυβέρνηση.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3